Obisk severnomakedonske delegacije v PVZ

1.marec 2023

Park vojaške zgodovine je v sredo, 1. marca, obiskala visoka delegacija Ministrstva za obrambo Republike Severne Makedonije. Delegacijo je vodil direktor za obrambno politiko Ministrstva za obrambo Republike Severne Makedonije polkovnik Goran Ilioski v spremstvu vojaškega svetovalca v Severni Makedoniji Primoža Šavca in polkovnika Mitje Miklavca iz Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Visoke goste je v Parku vojaške zgodovine sprejel direktor Parka mag. Janko Boštjančič in jim med uvodnim srečanjem ter ob ogledu muzejskih zbirk in razstav predstavil razvojno pot muzeja do današnjega obsega. Park vojaške zgodovine je pri tem severnomakedonski delegaciji izrazil pripravljenost na prenos znanja in izkušenj pri pridobivanju evropskih razvojnih sredstev ter povezovanju med lokalno skupnostjo in ministrstvom za obrambo. 

Delegacija je izrazila navdušenje nad videnim in razvojem, ki ga je Park dosegel v preteklih 17 letih, prav tako pa nad ambicijami za prihodnost. Ob tem se je direktor Boštjančič še enkrat zahvalil za donacijo štiricevnega protiletalskega topa Flakvierling 38, ki ga je Republika Severna Makedonija leta 2021 podarila Republiki Sloveniji. Flak sta oktobra lani, ob uradnem obisku, muzejskemu namenu slavnostno predala ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanka Petrovska in minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec.