Obrambna ministra Slovenije in Severne Makedonije s slovesno primopredajo Parku predala nov muzejski eksponat

18.oktober 2022

Park vojaške zgodovine je včeraj, 17. oktobra, ob uradnem obisku v Sloveniji obiskala ministrica za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanka Petrovska v spremstvu gostitelja ministra za obrambo Republike Slovenije Marjana Šarca. Makedonska delegacija si je ogledala Park in se seznanila z njegovo organizacijo ter  konceptom razvoja zlasti glede na potrebo po razvoju podobne institucije v Severni Makedoniji. Ministrica je ob ogledu muzejskih zbirk in razstav v razgovoru z direktorjem Parka mag. Jankom Boštjančičem izrazila navdušenje nad Parkom vojaške zgodovine ter pozdravila krepitev sodelovanja obrambnih sektorjev obeh držav tudi na področju ohranjanja dediščine.

 

Ob zaključku protokolarnega obiska sta ministrica Petrovska in minister Šarec na krajši slovesnosti muzejskemu namenu formalno predala najnovejšo pridobitev – legendarni nemški štiricevni protiletalski top Flakvierling 38 iz druge svetovne vojne. Gre za izvedenko protiletalskega topa Flak 38 kalibra 20 mm, ki ima na enovitem podvozju namesto ene same nameščene kar štiri 20-mm cevi. Dragoceni eksponat je na pobudo Parka vojaške zgodovine Republiki Sloveniji donirala Republika Severna Makedonija v spomin na desetletja skupne zgodovine in kot znamenje dobrega sodelovanja med državama. V začetku leta 2022 je bil top pripeljan v Slovenijo in vpisan v evidenco Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Park vojaške zgodovine je po pridobitvi eksponata v mesecih avgustu in septembru 2022 izvedel konservatorsko-restavratorski poseg ter ga pripravil za muzejsko predstavitev.

 

Primopredaja novega eksponata je bila združena z odprtjem novega razstavnega prostora, ki omogoča postavitev tako občasnih razstav kot tudi predstavljanje večjih muzejskih eksponatov – vozil, ki niso uvrščena v stalno razstavo Parka ali pa v njem gostujejo, pa tudi predstavljanje enot Slovenske vojske in njihove opreme.

 

Slovesnosti so se poleg obeh obrambnih ministrov in drugih visokih gostov udeležili tudi direktor Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino Boštjan Poklukar, veleposlanica Republike Severne Makedonije v Sloveniji Suzana Zelenovska in župan Občine Pivka Robert Smrdelj.