V Parku ob 100. obletnici fašizma potekala mednarodna znanstvena konferenca

20.oktober 2022

V Parku vojaške zgodovine je v sredo, 19. oktobra, potekala mednarodna znanstvena konferenca »Fašizem – sto let pozneje: stanje raziskav in nove raziskovalne perspektive«, ki jo je skupaj s Študijskim centrom za narodno spravo organizirala tudi ekipa Parka vojaške zgodovine.

Leta 2022 mineva sto let od vzpona Benita Mussolinija na čelo italijanske vlade. Čeprav se je v Italiji fašistični režim dokončno konsolidiral šele v prihodnjih letih, lahko to leto vseeno razumemo kot simbolno napoved vzpona fašizma kot nove politične ideologije, in sicer ne le v Italiji, temveč po vsem svetu, zlasti v Evropi.

Slovenski prostor je fašizem zaznamoval že pred prevzemom oblasti, saj so fašistični škvadristi že leta 1920 požgali Narodni dom v Trstu in širom Primorske naredili kup drugih zločinov. Izbira lokacije – Park vojaške zgodovine je umeščen v nekdanjo italijansko vojašnico – zato izbira lokacije konference ni bila brez pomena in simbolike, saj je izkušnja našega prostora s fašizmom zelo globoka in tragična.

Namen mednarodne konference je bil združiti skupino znanstvenikov, ki sledeč različnim metodološkim in vsebinskim poudarkom raziskujejo fašizem v različnih nacionalnih ter transnacionalnih kontekstih. Poseben poudarek pri tem je bil dan obravnavi prisotnosti in delovanj različnih oblik fašističnih gibanj ter režimov v srednji in jugovzhodni Evropi. Konferenca je potekala v angleškem jeziku, uvodno predavanje pa je imel ugledni profesor z Univerze v Oxfordu Richard J. B. Bosworth, ki ga v Sloveniji poznamo po obsežni monografiji Mussolini, ki jo je pred leti izdala Cankarjeva založba.

Mednarodno strokovno konferenco je širša javnost v neposrednem prenosu lahko spremljala tudi prek spleta, posnetek dogodka pa je objavljen tudi na YouTube kanalu Parka vojaške zgodovine.