Predstavitev pesniške zbirke “Pomladanske zarje”

KDAJ: 22. februar 2017
URA: 18:00 - 19:00

Vljudno vabljeni na predstavitev pesniške zbirke Danila Florjančiča – Danijela Josipa Rudarja: Pomladanske zarje, ki bo v sredo, 22.2.2017 ob 18.00 uri v Komandi v Parku vojaške zgodovine.

Pesniško zbirko in življenje zavednega primorskega Slovenca Danila Florjančiča, rojaka iz Vremske doline, in njegovo odisejo v drugi svetovni vojni, bodo predstavili: ddr. Marija Stanonik, ki je napisala uvodnik k pesniški zbirki, Irena Uršič iz Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani, ki bo predstavila zgodovinske ter politične okoliščine nastanka pesmi, in mag. Damijan Florjančič, avtorjev sin in samozaložnik pesniške zbirke.

Pesmi, posthumno objavljene v pesniški zbirki „Pomladanske zarje“, so nastajale v obdobju od 1939 do 1946. Pesniška zbirka je bila v hrambi pri avtorjevih domačih, dokler je ni zasledila ddr. Marija Stanonik. Pesmi je ocenila kot visoko kvalitetne, upoštevajoč dejstvo, da avtor ni bil deležen niti osnovnega izobraževanja v slovenskem jeziku. V pesmih se zrcali bolečina zaradi domotožja in hrepenenja po domovini, Sloveniji in po domačem kraju. Čeprav pesmi iz zbirke večinoma izražajo domoljubna čustva ter pripravljenost žrtvovati življenje za ljubljeno Slovenijo, so v njej tudi druge osebno izpovedne pesmi, velikokrat posvečene ljubezni, naravi, sorodnikom…
Danilo1
Danilo Florjančič (1919 – 1987), zavedni primorski Slovenec, je osnovno in obrtno šolo obiskoval v notranjosti Italije, kamor je bila njegova družina v času fašističnega raznarodovanja preseljena. 1939 je moral na služenje vojaškega roka v italijansko vojsko – mornarico. Dve leti kasneje, v začetku 1941, je bil vpoklican, zaradi divjanja druge svetovne vojne. Aprila 1942 je iz vojske dezertiral in bil na vojaškem sodišču obsojen na zaporno kazen. V ječi je nadaljeval s pesnikovanjem. Po razpadu Italije se je pridružil 1. Prekomorski brigadi in z njo nadaljeval pot na območje Hrvaške in Bosne. Do konca vojne je bil še večkrat ujet in konec vojne je dočakal pri italijanski zavezniški vojski. Oktobra 1945 se je vrnil domov, v letu 1946 pa je zbral pesmi iz vojnega preteklega obdobja in jih zaključil s pesmimi, ki izžarevajo upanje v lepšo prihodnost.

Vljudno vabljeni!