Napovednik dogodkov 2024

KDAJ: 1. januar 2024 - 31. decembra 2024
URA: 0:00

PODMORNIČARSKI VIKEND – 13. in 14. april 2024 (Park vojaške zgodovine)

V soboto in nedeljo, 13. in 14. aprila 2024, Park vojaške zgodovine v sodelovanju z nekdanjimi podmorničarji iz Društva Podmorničar pripravlja Podmorničarski vikend, s katerim bo obeležena 13. obletnica prihoda podmornice P-913 Zeta. Izkoristite edinstveno priložnost in v pogovoru z nekdanjimi podmorničarji iz prve roke spoznajte skrivnostni svet življenja ter dela pod morsko gladino! Dogodek bo obogatil razgiban muzejski program z dodatnimi strokovnimi vodenji po razstavah, delavnicami za otroke in več dogodki, kjer se bodo obiskovalci pobliže seznanili z bogato tradicijo podmorničarstva na Jadranu.

MEDNARODNI FESTIVAL MINIATUR SVET V MALEM – 25. maj 2024 (Park vojaške zgodovine)

Park vojaške zgodovine bo 25. maja 2024 že tretje leto zapored gostil mednarodni festival miniatur »Svet v malem« v organizaciji Društva Svet v malem, na katerem bo sodelovalo več sto maketarjev in modelarjev iz različnih držav, ki se bodo pomerili v tekmovanju za najboljšo miniaturo v različnih kategorijah. Razstavljene umetelne pomanjšave vojaških vozil, plovil in scenskih prikazov bodo tega dne pomembno dopolnile muzejski prikaz vojaške tehnične dediščine. V sklopu festivala bosta organizirana tudi prikaz izdelovanja maket in maketarski bolšji sejem.

POHOD PO KROŽNI POTI VOJAŠKE ZGODOVINE – 26. maj 2024 (Park vojaške zgodovine)

Park vojaške zgodovine v nedeljo, 26. maja 2024, za vse ljubitelje pohodništva in aktivnega preživljanja prostega časa pripravlja Pohod po Krožni poti vojaške zgodovine. Pohodniki se bodo izpred Parka vojaške zgodovine ob poučni vodnikovi razlagi podali po sledeh vojaškozgodovinske dediščine mimo nekdanjega vojaškega poligona na Koti 110 do skrivnostne podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu. Od tu bo pot vodila do vrha Šilentabra, kjer je nekdaj stala ena izmed največjih protiturških utrdb na Slovenskem. Pohodniške napore bo nato olajšal spust do turistične vasi Narin, od koder se bo pohod krožno zaključil nazaj v Parku vojaške zgodovine.

ZGODOVIKEND – 13.–15. september 2024 (Park vojaške zgodovine)

Park vojaške zgodovine tudi letos na tretji septembrski vikend, tokrat med 13. in 15. septembrom 2024, kot osrednji muzejski dogodek leta in največji vojaškozgodovinski dogodek na nacionalni ravni pripravlja ZgodoVikend! ZgodoVikend, ki je z novo preobleko nasledil nekdanji Festival vojaške zgodovine, je zasnovan kot večdnevni sklop dogodkov, namenjen intenzivnemu spoznavanju in doživljanju zgodovine. ZgodoVikend se že tradicionalno začne z Vestirngo, vsakoletno seznanitvijo vojaških obveznikov v organizaciji Uprave za obrambo, pri čemer se obvezniki na dogodek pripeljejo na tradicionalnih nabornih vozovih. Razgibano dogajanje se nadaljuje v soboto z obogatenim muzejskim programom, številnimi muzejskimi vodenji in dnevom odprtih vrat Vojašnice Stanislava Požarja ter doseže vrhunec v nedeljo s ponazoritvenimi vožnjami oklepnikov iz voznega dela zbirke in dinamično predstavitvijo Slovenske vojske ter Policije.

Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.

KONTAKT:

Javni zavod – Park vojaške zgodovine (Kolodvorska 51, 6257 Pivka)

T: +386 (0)31 775 002

E: info@parkvojaskezgodovine.si