Zaključil se je šesti tradicionalni Podmorničarski vikend

16.april 2024

V Parku vojaške zgodovine sta pretekli vikend minili v znamenju Podmorničarskega vikenda, s katerim je bila tik pred pričetkom glavne turistične sezone obeležena 13. obletnica prihoda podmornice P-913 Zeta iz Črne gore. Tradicionalni tematski dogodek obiskovalcem vsako leto ob pričetku turistične sezone postreže s pestrim in raznolikim programom. Dogodek poteka v tesnem sodelovanju s številnimi nekdanjimi slovenskimi podmorničarji iz Društva za ohranjanje podmorniške tradicije Podmorničar, ki si prizadevajo s svojim delovanjem ohranjati zavest o dolgi in bogati zgodovini podmorničarstva ob vzhodni jadranski obali ter pomembni vlogi slovenskih podmorničarjev.

V okviru Podmorničarskega vikenda so obiskovalce tudi tokrat pri podmornici in na razstavi o podmorničarstvu Jugoslavije sprejeli nekdanji podmorničarji iz društva ter jih spremljali v notranjost podmornice, s čimer so imeli edinstveno priložnost iz prve roke zvedeti vse podrobnosti o skrivnostih podmorničarskega poklica ter življenju in delu pod morsko gladino. V sklopu Podmorničarskega vikenda je bilo na ogled tudi podvodno diverzantsko plovilo R-2 v lasti Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Dogodek so popestrila raznolika muzejska vodenja, tematske otroške delavnice in filmske projekcije, predstavili pa so se tudi pripadniki 430. diviziona Slovenske vojske, Pomorski muzej Sergeja Mašere Piran in Oddelek za pridobivanje kadrov Postojna.

Vodene oglede podmornice P-913 med Podmorničarskim vikendom prevzamejo sami podmorničarji. Na sliki je Ervin Bizjak. Foto: Timotej Horvat

V soboto je dogodek dopolnila še otvoritev gostujoče razstave portugalskega nacionalnega muzeja letalstva Museu do Ar “Stoletnica prvega preleta južnega Atlantika (30. marec–17. junij 1922)”, ki jo je v sklopu muzejskega sodelovanja lani prevedla in priredila dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije.

Dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije in mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine. Foto: Peter Požar

Sobotno dogajanje je zaključil znani hrvaški zgodovinar, raziskovalec potopljenih razbitin in vrhunski podvodni fotograf Danijel Frka, ki je predstavil svojo najnovejšo knjigo ” Potonulo blago Jadrana”, ki bo na voljo tudi v muzejski trgovini Magazin.

Danijel Frka na predstavitvi knjige “Potopljeni zakladi Jadrana”. Foto: Boštjan Kurent

Posebnost letošnjega, že šestega Podmorničarskega vikenda, je bil ekskluziven voden ogled policijskega čolna P-111, ki je bil leta 2022 prepeljan iz Kopra v Park vojaške zgodovine. Vodenje sta izvedla policista Policijske uprave Koper in Postaje pomorske policije Koper. Tako kot podmornica, je tudi ogled čolna privabil številne vedoželjne obiskovalce.

Foto: Timotej Horvat

Na potop!