Predstavitev publikacije Letalo Spitfire Slovenec v Parku vojaške zgodovine 

26.april 2024

V Parku vojaške zgodovine je bil v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije v sredo, 24. aprila, organiziran muzejski večer s predstavitvijo publikacije Aleša Bediča Letalo Spitfire Slovenec.

Publikacijo Letalo Spitfire Slovenec, avtorja Aleša Bediča, je leta 2023 izdal Vojaški muzej Slovenske vojske. Foto: Boštjan Kurent

Publikacija Vojaškega muzeja Slovenske vojske, izšla leta 2023, se osredotoča na zgodovino in razvoj letala Supermarine Spitfire kot  enega najslavnejših letal druge svetovne vojne. Skupno je bilo izdelanih več kot 22.000 primerkov v različnih izvedenkah, s čimer se Spitfire uvršča na drugo mesto po številu izdelanih letal v vsej letalski zgodovini. Spitfire si je svojo slavo prislužil že med vojno, predvsem po njej pa je postal ikonično letalo, okrog katerega so se spletli različni miti in legende. Avtor Aleš Bedič je v delu osvetlil tudi zgodovinski kontekst prav posebnega primerka letala Spitfire, poimenovanega Slovenec, in tako bralcem orisal manj poznano poglavje iz razgibane zgodovine slovenskih letalcev, ki so se med drugo svetovno vojno v zavezniških letalstvih borili proti nacizmu.

Fotografija letala Slovenec na Visu.

Zgodba letala Spitfire Mk Vc z registrsko številko ES 257 in kodno oznako X Slovenec ter njegov pomen za slovensko letalsko zgodovino sta predstavljala tudi rdečo nič zadnjega muzejskega večera v Parku vojaške zgodovine. Avtor Aleš Bedič se je v predavanju poleg splošne vsebine in izbranih poglavij svojega dela osredotočil tudi na zgodovinsko vlogo pripadnikov 352. skupine RAF-a oz. 1. lovske eskadrilje Narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije. Od 221 pripadnikov je bilo v enoti 158 Slovencev, kar je predstavljalo kar 71,5 % osebja. Ob tem so bili zaradi svojih zaslug izpostavljeni polkovnik France Pirc, kapetan Leopold Ankon, podporočnik Ciril Vrabič, praporščaka Marij Semolič in Mirko Kovačič ter številni drugi.

Avtor publikacije Aleš Bedič. Foto: Boštjan Kurent
Spitfire je ikonično letalo, ki ima tudi svojo pomebno mesto v slovenski nacionali vojaškozgodovinski zavesti. Foto: Boštjan Kurent