Začel se je XI. Festival vojaške zgodovine

13.september 2017

Zakorakali smo v september in v Parku smo, tokrat že enajstič, pripravili Festival vojaške zgodovine. Gre za osrednji sklop dogodkov v letni sezoni Parka vojaške zgodovine, zato smo se še posebej potrudili, da bo festivalski program tudi letos pester in bogat.

Posebno prelomnico v razvoju Parka predstavlja pridobitev nemške vojaške lokomotive 52 4936 z dvema vagonoma in njihova obnova. Slovesnost ob zaključku obnove železniške kompozicije bo v četrtek, 14. septembra 2017. Poleg predstavnika Slovenskih železnic, ki so omogočile ta projekt, in predstavnika podjetja Helios, ki je obnovo podprlo z donacijo vseh potrebnih barv in premazov, nas bo kot častna gostja nagovorila ministrica za obrambo ga. Andreja Katič.

V okviru festivalskega dogajanja bo potekalo tudi odprtje oglednih muzejskih depojev, ki jih je Ministrstvo za kulturo za potrebe Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije uredilo v objektu D Parka vojaške zgodovine. Slovesnost ob odprtju objekta bo v petek, 15. septembra, ko bo nove depojske prostore namenu predal minister za kulturo g. Anton Peršak. V Parku smo veseli in ponosni, da v naš kompleks prihajajo tudi trije nacionalni muzeji, ki bodo s svojimi zbirkami še povečali in popestrili muzejsko ponudbo v Pivki.

V petek, 15. septembra, bo v Parku potekala tudi seznanitev vojaških obveznikov, ki jo pripravlja Uprava za obrambo Postojna in s katero oživljamo tradicijo nabora/vestirnge/vizite z okrašenimi nabornimi vozovi.

V okviru letošnjega festivala bo v pivški Vojašnici Stanislava Požarja v soboto, 16. septembra, potekal dan odprtih vrat. Bogat program, zanimiv za stare in mlade, bo potekal preko celega dne. V Parku vojaške zgodovine pa bodo ta dan organizirani pohod v podzemne utrdbe na Primožu, ogled postavljanja vojaških taborov, vodeni ogledi po razstavah in zbirkah, otroške delavnice …

Vrhunec bo festival dosegel v nedeljo, 17. septembra, ko bodo obiskovalcem na ogled vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij, vožnje oklepne tehnike… Poseben dogodek bo predstavitev helikopterske enote ameriške vojske iz Aviana, ki bo na festivalu predstavila helikopter HH Pave Hawk, ob 15. uri pa bo potekala ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne – Laba’45.

Cel festivalski teden bosta obiskovalcem Parka poleg stalnih in gostujočih razstav na ogled še dve posebni razstavi, in sicer Južna železnica – 160 let in 25 let mednarodnega priznanja Republike Slovenije s strani članic EU.

Ob tako pestrem dogajanju se bo brez dvoma našlo tudi nekaj za vas, zato vas vljudno vabimo, da nas v okviru XI. Festivala vojaške zgodovine obiščete.

Letak XI. Festivala vojaske zgodovine