Vabljeni na XIII. Festival vojaške zgodovine

10.september 2019

V Parku bomo tudi letos, tokrat že trinajstič, v jesen zakorakali z že tradicionalnim Festivalom vojaške zgodovine. Gre za osrednjo prireditev Parka ob zaključku letne sezone, ki bo obiskovalcem na tretji septembrski vikend zopet postregla z odmevnim sklopom muzejskih dogodkov ter pestrim in bogatim festivalskim programom. 

Ob tej priložnosti bi vas radi opozorili na novosti v Parku vojaške zgodovine, ki bodo v festivalskih dneh že na ogled obiskovalcem. Veliko zanimanje bodo brez dvoma zbudili ostanki letala Supermarine Spitfire F.IX MJ116 Kraljevega vojnega letalstva (Royal Air Force), ki je 18. septembra 1944 strmoglavil ob Ižanski cesti v Ljubljani. Razbitine letala so bile izkopane v okviru večje arheološke akcije v drugi polovici avgusta in bodo tokrat prvič na ogled javnosti.  V okviru festivala si bo mogoče ogledati tudi našo novo pridobitev – vojaško šolsko letalo UTVA  AERO 3, ki predstavlja pomembno dopolnitev naše letalske zbirke.  Prvič se bo mogoče sprehoditi tudi po drugem nadstropju Depojev državnih muzejev, kjer bo na ogled »izvleček« zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije. V času festivala bosta obiskovalcem na ogled tudi gostujoča razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske Ljubljanska letalska stotnija in fotografska razstava Letala in helikopterji Slovenske vojske. 

Kot že nekaj let zapored bo v petek, 13. septembra, v Parku potekala seznanitev vojaških obveznikov, ki jo pripravlja Uprava za obrambo Postojna in s katero oživljamo tradicijo nabora/vestirnge/vizite z okrašenimi nabornimi vozovi.

V soboto, 14. septembra, bo v pivški Vojašnici Stanislava Požarja preko celega dne potekal dan odprtih vrat s pestrim in zanimivim programom. Razgibano bo tudi v Parku – obiskovalcem bodo na ogled helikopterji Slovenske vojske, predstavitvene vožnje oklepnih vozil, vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij, organiziran bo pohod v podzemne utrdbe na Primožu.

Vrhunec bo festivalsko dogajanje doseglo v nedeljo, 15. septembra popoldne. Ob 12. uri se bodo tla zatresla pod gosenicami tankov iz voznega dela naše muzejske zbirke, temu pa bo sledil dinamičen prikaz oklepnih vozil Slovenske vojske. Ob 14. uri bodo sodelujoča ponazoritvena društva prikazala vojaški spopad iz druge svetovne vojne, ob 15. uri pa bo festivalsko dogajanje sklenil še atraktiven dinamičen prikaz 15. letalskega polka Slovenske vojske s še nekaterimi presenečenji v zraku. Poudarek letošnjega festivala bo namreč prav na letalstvu, saj letos naše vojaško letalstvo praznuje 100-letnico v spomin na prvi izvidniško-bojni polet Ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Tekom celega dne se bodo obiskovalci lahko sprehodili med vojaškimi tabori, si ogledali sejem militarij in lokalnih izdelkov, otroci pa se bodo lahko udeležili otroških delavnic.

Več o festivalskem programu si lahko preberete na tukaj.