Park obiskal predsedujoči Vojaškemu odboru NATA Sir Stuart Peach

16.september 2019

Park vojaške zgodovine je v petek, 13. septembra, gostil visok vojaški obisk. Ob uradnem obisku v Sloveniji v sklopu konference načelnikov obrambnih sil članic zveze NATO v okviru vojaškega odbora NATA si je Park vojaške zgodovine ogledal britanski letalski general (Air Chief Marshal) Sir Stuart Peach, predsedujoči Vojaškemu odboru zveze NATO v spremstvu vojaškega predstavnika pri zvezi NATO brigadirja Davida Humarja in vodje Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri zvezi NATO v Bruslju dr. Erika Kopača ter ostalih delegatov. Sprejel jih je direktor Parka mag. Janko Boštjančič. Visoki predstavniki so se ob obisku seznanili z muzejsko ponudbo ter načrti in vizijo za nadaljnji razvoj, čemur je sledil še ogled aktualnih muzejskih zbirk in razstav. Pri tem je Sir Stuarta Peacha kot izkušenega letalca in izjemnega poznavalca letalske dediščine ter zgodovine (Sir Stuart Peach opravlja tudi funkcijo predsednika Kraljevega vojnega muzeja) še zlasti pritegnila muzejska predstavitev razbitin letala Supermarine Spitfire F.IX MJ116, s katerimi je bila pred kratkim dopolnjena zbirka, kot ljubitelja vojaške topografije pa ga je pritegnila tudi razstava vojaških topografskih kart slovenskega ozemlja 20. stoletja.

Obisk delegacije je sovpadel s pričetkom letošnjega Festivala vojaške zgodovine, v okviru katerega so imeli priložnost ogledati si del letošnje vestirnge.

Sir Stuart Peach je svoje vtise ob obisku strnil z vpisom v knjigo častnih gostov, kjer je Parku vojaške zgodovine izrazil vse pohvale za uspešno delo na področju predstavljanja in promocije vojaškozgodovinske in tehnične dediščine.