V Parku mesec kulture zaključili z rekordnim obiskom   

6.marec 2024

V Parku vojaške zgodovine so zimsko sezono zaključili z odličnimi rezultati. Pri tem je z izrazitim porastom obiska glede na pretekla leta izstopal zlasti februar, saj si je muzej ogledalo kar 5.200 obiskovalcev, s čimer se je letošnji mesec kulture zavihtel med najbolj obiskane zimske mesece doslej.

Med muzejskimi eksponati je letos prvič glasneje završalo 8. februarja, ko je razgibano dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku k obisku privabilo rekordnih 2.200 obiskovalcev, katerih živahna energija je napolnila muzejske paviljone.

Obiskovalci so se z zanimanjem udeležili predstavitve nove razstave »Vojaška poljska bolnišnica – Feldspital 808 in njena kapela v Kosoveljah na Krasu«, ki obuja zgodovinski spomin na nekdanjo bolnišnico pri Kosoveljah kot pomembno prvino vojaške zdravstvene oskrbe v zaledju soške fronte. V okviru dodatnih vsebin je bilo organiziranih tudi več splošnih vodenj po zbirkah in razstavah v paviljonih A, B ter C, pa tudi specializirano vodenje po tematski razstavi »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«. Najmlajši so se lahko udeležili še raznolikih otroških delavnic in mobilne igre Vitezov izziv. Ob dodatnem programu so si obiskovalci tega dne muzejske zbirke in razstave ogledali po podaljšanem urniku ter polovični ceni, tj. s 50 % popusta pri nakupu osnovne muzejske vstopnice. Vrhunec praznovanja slovenskega kulturnega dneva v Parku vojaške zgodovine je bil nastop pevske skupine Hrušiški fanti iz Brkinov, ki že od leta 1955 zbira, poustvarja in ohranja ljudsko pesemsko izročilo brkinskih vasi. Ob tej priložnosti so odpeli repertoar vojaških ljudskih pesmi, katerih vsebina je obiskovalcem naslikala težke trenutke slovesa mladih fantov ob odhodu v vojsko, krutost vojne vihre in nenazadnje trpljenje domačih v čakanju na povratek vojakov.    

V primerjavi s preteklimi leti je bila po obiskanosti izjemno uspešna tudi druga polovica februarja, ko so v sklopu zimskih šolskih počitnic v prostem tednu uživali najprej šolarji in dijaki iz zahodne ter osrednje Slovenije, nato pa še iz vzhodne Slovenije. Številni so počitniške dni izkoristili za obisk Parka vojaške zgodovine, pri čemer je bilo še posebej veliko zanimanja za dodatno ponudbo, tj. obisk notranjosti podmornice in preizkus na simulatorju letenja, saj so bili termini razprodani za več dni vnaprej. Zlasti v prvem delu šolskih počitnic je Park beležil izjemen porast obiskovalcev iz sosednje Hrvaške, v kar je bil usmerjen tudi del oglaševalskih aktivnosti. Glede na najave organiziranih skupin in izražena povpraševanja se v Parku vojaške zgodovine uspešne sezone nadejajo tudi v spomladanskih ter poletnih mesecih.