V Parku Maistrovo leto počastili s predavanjem »Marija Maister in njeno sorodstvo na Pivškem«

4.junij 2024

V Parku vojaške zgodovine so se v okviru Maistrovega leta v sredo, 29. maja, spominu na izjemne zasluge in zapuščino generala Rudolfa Maistra poklonili s pogovornim večerom na temo »Marija Maister in njeno sorodstvo na Pivškem«. Zbrane je uvodoma pozdravil direktor Parka mag. Janko Boštjančič in v kratkem nagovoru izpostavil pomen Maistrovega leta, ki po njegovih besedah pomeni priložnost ne samo za spoznavanje življenja Rudolfa Maistra kot karizmatičnega generala ter branitelja slovenske severne meje, ampak tudi časa, v katerem je živel, in njegovih najbližjih, ki so pomembno doprinesli k njegovim uspehom.

V predavanju, pripravljenim v sodelovanju z Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa in Vojaškim muzejem Slovenske vojske, so bili tako osvetljeni drobci iz Maistrovega zasebnega življena s posebnim poudarkom na veliki vlogi njegove žene Marije Maister. Njeno življenje in delo sta v pogovoru, ki ga je povezoval dr. Gregor Antoličič z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, zbranim predstavila Majda Potrata kot ena največjih poznavalk Marije Maister pri nas ter zgodovinar Igor Gardelin. Marija Maister, rojena leta 1885 v Logatcu, je bila že od mladosti močno vpeta v javno društveno življenje tistega časa, pri čemer se je poleg kulturnega in društvenega udejstvovanja uveljavila tudi s humanitarnim delom.

V pogovornem večeru je bila izpostavljena tudi njena povezava s Pivko, na katero je pri svojem raziskovalnem delu po naključju naletel Igor Gardelin, in sicer je ob raziskovanju zgodovine dvorca Ravne ugotovil, da je bil s Kala pri Pivki doma njen stari oče.