Obisk nizozemske skupine starodobnikov

3.junij 2024

V ponedeljek 13. maja je Park vojaške zgodovine obiskala skupina starodobnikov Willys iz Nizozemske, ki so se v Pivki ustavil v okviru tradicionalnega Pokala Nekaf. Gre za vsakoletni dogodek, ki ga organizirajo zbiratelji in lastniki slavnih “jeepov” izvedenkee M38A1 “Nekaf”, ki so jih izdelovali med letoma 1955 in 1962. Dogodek poteka v sodelovanju z raznimi muzeji in nizozemsko vojsko. Udeleženci se vsako leto zapeljejo po brezpotjih, kolovozih in scenskih pokrajinah ter ob njih tudi prenočujejo. Organizacijo letošnje poti po Sloveniji je v veliki meri prevzel namestnik nizozemskega veleposlanika v Sloveniji g. Derk Jan Nauta, tudi sam navdušen lastnik starodobnika Nekaf.

Letošnji pokal je potekal med 9. in 18. majem, s pričetkom poti zgodaj zjutraj v Klaarenbeeku na Nizozemskem, od koder so se udeleženci s šestimi starodobniki avtomobili odpravili na pot. V soboto je skupina prispela na slovensko-avstrijsko mejo in prenočila v Bohinjski Bistrici, kjer so uživali v pogledu na Blejsko jezero. Prihodnji dan so se z avtovlakom odpravili do Mosta na Soči in nato do Kobarida. Pot jih je peljala po stranskih poteh, kjer so v nedeljo, 12. maja prenočili v kampu Plana ter se naslednji dan odpravili v Park. Skupino je sprejel in pozdravil direktor mag. Janko Boštjančičem, čemur je sledil ogled Parka vojaške zgodovine, kjer so si udeleženci podrobno ogledali muzejske zbirke in razstave, preizkusili muzejsko Kantino ter si za zaključek ogledali še nekdanjo utrdbo Alpskega zidu na Primožu.

Skupina se je nato odpravila naprej v Javornike in naprej ter svojo pot zaključila 18. maja ter se nato srečno vrnili domov.