V Hotelu Slon s spominsko ploščo in gostujočo razstavo obeležili potovanje slavnega admirala Nelsona čez slovenske dežele

11.september 2023

V četrtek, 7. septembra, je bila v Hotelu Slon v Ljubljani slovesnost ob odkritju spominske plošče in odprtju razstave, ki obeležujeta obisk slavnega admirala Nelsona v Ljubljani avgusta 1800.  

Horatio Nelson velja namreč za enega najslavnejših mornariških poveljnikov v zgodovini. V mornarico je vstopil že pri svojih dvanajstih letih in s svojim pogumom in izjemno sposobnostjo naredil bleščečo kariero. Pri devetnajstih letih je tako že postal do tedaj najmlajši poročnik bojne ladje, pri 33 pa že kontraadmiral. V zgodovino se je zapisal zlasti z zmago nad Napoleonovo floto v zalivu Abukir na ustju reke Nil leta 1798 in seveda z zmago v bitki pri Trafalgarju oktobra 1805, kjer pa je izgubil življenje.

Slavni admiral ni prav veliko potoval po kopnem, a po spletu okoliščin se je s svojo skupino v avgustu leta 1800 priključil spremstvu kraljice Neaplja in Sicilije Marije Karoline, sicer hčerke cesarice Marije Terezije, in po kopnem potoval od Trsta do Dunaja. Nelson je s svojo skupino nadaljeval pot do Hamburga in od tam z ladjo v Britanijo. Admiral, ki je v bitki pri Abukirju prvi zlomil mit o Napoleonovi nepremagljivosti, je bil povsod sprejet z velikimi častmi. Ljubljana, kamor je Nelsonova skupina pripotovala 13. avgusta 1800, z dvema dnevoma zamika za kraljico, je slavnega admirala sprejela z velikimi častmi. V Filharmoniji so mu priredili poseben koncert, ki so se ga udeležili deželna elita in pomembni meščani, ponosni, da so se lahko srečali z Nelsonom, ki je užival svetovno slavo. Skupina je Ljubljano zapustila 15. avgusta, takoj po polnoči, saj jih je čakal hud vzpon čez Ljubelj. Pot se je nadaljevala čez Celovec in Gradec do Dunaja, kjer se je admiral zadržal več kot mesec dni.    

Na slovesnosti v spomin slavnemu admiralu Nelsonu je sodeloval tudi Park vojaške zgodovine, ki je na pobudo organizatorjev dogodka – Veleposlaništva Združenega kraljestva v Ljubljani, društva The Nelson Society iz Velike Britanije in Hotela Slon – ob tej priložnosti pripravil gostujočo razstavo Horatio Nelson (1758–1805). Priložnostna razstava, pod katero sta se kot avtorja podpisala direktor Parka mag. Janko Boštjančič in Rok Pirjevec, predstavlja izjemne mornariške dosežke legendarnega admirala ter razkriva manj poznane podrobnosti enega Nelsonovih redkih potovanj po kopnem s poudarkom na njegovem prečkanju slovenskih dežel in postanku v Ljubljani. Razstava vključuje tudi več originalnih grafik iz 19. in začetka 20. stoletja, ki jih je Parku vojaške zgodovine podarilo društvo The Nelson Society. Postavitev razstave je podprlo podjetje Guardiaris d.o.o.     

Spominsko ploščo sta slovesno odkrila britanska veleposlanica v Sloveniji Nj. Eksc. Tiffany Sadler in pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Milan Žurman. Dogodka, ki ga je moderiral častni predsednik Britansko-slovenskega društva in pobudnik postavitve spominske plošče Keith Miles, so se udeležili tudi visoka delegacija društva The Nelson Society, predstavniki Veleposlaništva Združenega Kraljestva v Ljubljani, poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Bogomir Tomažič, predsednik Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije dr. Martin Premk, vodstvo Hotela Slon ter drugi pomembni gostje. V delegaciji društva The Nelson Society je še posebej izstopal Raglan Horatio Tribe, daljni potomec slavnega admirala. Nad sprejemom v Sloveniji je bil zelo navdušen, posebej navdušen pa je bil nad razstavo, ki jo je pripravil Park vojaške zgodovine.  

Slovesno popoldne v Hotelu Slon je z dovršeno glasbeno spremljavo zaokrožil trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske. Razstava bo od 13. septembra na ogled v Parku vojaške zgodovine Pivka.