Park obiskali udeleženci mednarodnega simpozija glavnih podčastnikov letalskih enot zavezništva in partnerskih držav

7.september 2023

V četrtek, 7. septembra, je Park vojaške zgodovine obiskala mednarodna delegacija visokih letalskih podčastnikov, ki so se udeležili prvega regijskega simpozija glavnih podčastnikov letalskih enot zavezništva iz Evrope in Poveljstva ameriških zračnih sil v Evropi ter Afriki.

Petdnevni simpozij, katerega prva gostiteljica je Republika Slovenija, se je pričel 4. septembra, ko sta udeležence nagovorila pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Milan Žurman in glavni podčastnik Slovenske vojske višji štabni praporščak Danijel Kovač. Srečanje glavnih podčastnikov iz 30 držav, ki bo odslej v Evropi potekalo vsako drugo leto, je letos pripravil 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske v sodelovanju s Poveljstvom ameriških zračnih sil v Evropi ter Afriki. Namen simpozija je izgradnja zaupanja, spoštovanja in boljšega sodelovanja med zavezniškimi ter partnerskimi zračnimi silami.

Beseda je tekla tudi o vlogi podčastnikov v asimetričnem vojskovanju, meddržavnem partnerskem programu in sodelovanju skandinavskih držav, s strani glavnega podčastnika ukrajinskega vojaškega letalstva pa so se seznanili s stanjem v Ukrajini.

Ob obisku Parka vojaške zgodovine so si udeleženci z zanimanjem ogledali muzejske zbirke in razstave, pri čemer jih je kot tuje goste posebej pritegnila nosilna razstava “Pot v samostojnost”, kjer je predstavljano prelomno obdobje slovenskega osamosvajanja. Po poklicni poti so velik interes izrazili tudi za razstave, vezane na prikaz letalske dediščine in zgodovine, kot npr. pri razstavi “Do pekla in nazaj”, posvečeni padlim ameriškim letalom med drugo svetovno vojno na slovenskem ozemlju.