TRIO KRAŠKIH ZNAMENITOSTI

16.avgust 2021

K poletnim doživetjem vas vabi skupna pobuda Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Parka Škocjanske jame, ki se že peto leto predstavljajo pod skupno blagovno znamko Trio kraških znamenitosti.

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE 

Park vojaške zgodovine ni le največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji, Park je tudi edini evropski vojaški muzej, kjer najdete vse od najstarejših lokov do izjemne zbirke tankov in vojaških letal, nemško vojaško lokomotivo iz druge svetovne vojne, za vrhunec pa še podmornico, ki si jo lahko ogledate tudi odznotraj. Obiskovalci pa se lahko poleg ogleda zbirk in razstav preizkusite tudi na dveh simulatorjih letenja in sicer z nadzvočnim letalom MiG-21 in legendarnim letalom iz druge svetovne vojne Supermarine Spitfire!

Obiskovalci se lahko sprehodijo tudi skozi nosilno razstavo »Pot v samostojnost«, ki odstira vpogled v prelomno obdobje rojstva naše države in je bila ob letošnji 30. obletnici samostojne Slovenije nadgrajena. 

Park vojaške zgodovine pa kot sodobno muzejsko središče ponuja še mnogo več – muzejsko restavracijo, dobro založeno muzejsko trgovino, počivališče za avtodome ter več prijetnih sprehajalnih in pohodnih poti.

Kontakt:

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE PIVKA

+386 (0)31 775 002 

[email protected] 

www.parkvojaskezgodovine.si

 

KOBILARNA LIPICA

Posestvo Lipica je osrednja znamenitost Krasa in eden od glavnih kulturnih spomenikov Slovenije. Poleg vzreje konj je Lipica spomenik z več kot 400 leti kulturne in naravne dediščine, ki sta ju sooblikovala sožitje človeka in konja. Lipica je dom lipicancev in največja kobilarna z lipicanci na svetu. Doživite jo v družbi več kot 300 belih lipicancev na več kot 300 hektarih zelenih površin.

Kaj vse lahko doživite v Lipici od jutranjih ur, ko se lipicanske kobile in žrebeta podajo na pašo, pa vse do večera, lahko izveste s klikom na novo spletno mesto kobilarne www.lipica.org.

K raziskovanju lipiškega posestva vabi tudi nova mobilno aplikacijo Lipica Journey, k sprostitvi v naravi družinska igra disc golfa, nato pa kava, sladica in prigrizek na terasi Muzeja kulinarike ali v novem hotelu Maestoso.

Kontakt:

Kobilarna Lipica

+386 (0)5 7391580

[email protected]

www.lipica.org

 

PARK ŠKOCJANSKE JAME

Škocjanske jame zavzemajo posebno mesto med jamami tako v Sloveniji kot po svetu. Letos je slovesno leto, saj obe- ležujemo 35 let od vpisa na seznam svetovne dediščine UNESCO in 25 let odkar ta delček Krasa poznamo pod imenom Regijski park Škocjan ske jame.

Jame so ključni naravni spomenik parka, ki s svojimi razsežnimi dvoranami in pravim podzemnim »kanjonom« nobenega obiskovalca ne pustijo hladnega. Škocjanske jame so zelo poz nane tudi po pionirskih raziska vah kraškega podzemlja, po bo gatih arheoloških najdbah, po edinstveni biotski pestrosti in po izjemni kulturni dediščini, del slednje je predstavljene v manjših muzejskih zbirkah po parku.

Vabljeni na sprehod po Učni poti Škocjan, ki vas popelje po osrčju parka. Park Škocjanske jame je odlično izhodišče za na daljnje raziskovanje Krasa in Br kinov ter pravi raj za kolesarje, ki radi raziskujejo skrite kolesarske poti.


Za več informacij o samem obis ku in poletnem dogajanju v parku, pa obiščite spletno stran parka: www.park-skocjanske-jame.si.

Kontakt:

Park Škocjanske jame,

Slovenija

+386 (0)5 70 82110

[email protected]

www.park-skocjanske-jame.si