Tankovski vikend

28.maj 2018

Zadnji majski vikend je v Parku vojaške zgodovine minil v znamenju škripanja tankovskih gosenic in hrumenja oklepnih vozil, ki so se predstavljala obiskovalcem v okviru letošnjega Tankovskega vikenda. Gre za tradicionalni dogodek iz serije spomladanskih tematskih vikendov, na katerem lahko obiskovalci tudi v živo prisostvujejo prikazu moči in zmogljivosti vojaške oklepne tehnike.

Tankovski vikend v Parku vojaške zgodovine je tudi letos spremljal bogat program s pestrim in raznovrstnim dogajanjem. Med udeleženci je bilo ponovno največ zanimanja za dinamične predstavitve oklepnikov iz voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine in Vojaškega muzeja SV, v sklopu katerih so si lahko obiskovalci ogledali atraktivne demonstracijske vožnje dragocenih primerkov vojaške tehnične dediščine. Po tankovskem poligonu se je zapeljalo več oklepnikov, med katerimi se je med drugim prvič v okviru Tankovskega vikenda predstavil tudi nekdanji jugoslovanski oklepnik OT M-60. Obiskovalci so lahko prisostvovali celo prikazu zmogljivosti dveh oklepnih veteranov iz II. svetovne vojne, ameriškega M-36 in sovjetskega T-34. Za atraktiven zaključek dinamičnih predstavitev je poskrbel še nastop tanka M-84, ki še danes predstavlja udarno moč Slovenske vojske.   

V soboto je ljubitelje tehnike in tehnične dediščine pritegnila tudi mednarodna razstava starodobnih vozil Zastava, ki je potekala v kompleksu pod nazivom »Legende Kragujevca« v sodelovanju z Zastava klubom Slovenija. V nedeljo pa so si lahko obiskovalci ogledali razstavo vozil Jeep Cluba Ljubljana.  

Na svoj račun so prišli tudi poznavalci vojaške tehnične dediščine, za katere je bilo organizirano strokovno vodenje skozi muzejske zbirke. Obiskovalci so se lahko udeležili še vodenega ogleda skozi depojski objekt D, v katerem trije nacionalni muzeji – Muzej novejše zgodovine Slovenije, Tehniški muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije  – hranijo del svojih zbirk. 

V okviru dogodka so se predstavljali uprizoritveniki iz Društva za taktične igre, ki so za obiskovalce pripravili prikaz vojaških taborov iz II. svetovne vojne, sodelovali pa so tudi pripadniki SV, ki so udeležencem predstavljali svoj poklic.

Bogat program letošnjega Tankovskega vikenda in sončno vreme sta tudi letos v Park vojaške zgodovine ponovno privabila množico obiskovalcev – Park vojaške zgodovine je tako minuli vikend obiskalo kar 2.700 obiskovalcev.   

Pester program pripravljajo tudi ob začetku poletne sezone. Že naslednji vikend, 3. junija, si bo tako v Parku vojaške zgodovine mogoče ogledati ponazoritev bitke »Napad na Jugoslavijo – 1941« v izvedbi Kulturno-zgodovinskega društva Triglav.