Dan spomina (Memorial Day)

25.maj 2018

Dan spomina (ang. Memorial Day) je v Združenih državah Amerike državni praznik, ob katerem se Američani spominjajo vseh, ki so umrli v službi v oboroženih silah ZDA. Mnogi obiščejo grobove padlih in spomenike ter jih ob tej priložnosti okrasijo.   

Dan spomina se sicer praznuje na zadnji ponedeljek v maju, a je z namenom obeležitve praznika ameriški veleposlanik v Republiki Sloveniji g. Brent Robert Hartley že danes, 25. maja 2018, obiskal Park vojaške zgodovine in na razstavi Do pekla in nazaj položil venec.  

Razstavo s podnaslovom Zgodba padlih ameriških letal med II. svetovno vojno na območju Slovenije dopolnjuje infomat z e-registrom vseh padcev ameriških letal pri nas v obdobju med II. svetovno vojno. Gre za prvo stalno muzejsko razstavo, ki obdeluje veliko zgodovinsko temo, saj je na slovensko ozemlje padlo kar 142 ameriških letal, pri tem pa je življenje izgubilo več kot 400 letalcev.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji g. Hartley je s položitvijo venca na razstavi Do pekla in nazaj v Parku vojaške zgodovine počastil spomin na vse padle letalce in druge pripadnike oboroženih sil ZDA. Ob tej priložnosti je pohvalil prizadevanja vseh, ki se trudijo ohranjati spomin na padle. Pri tem je posebej poudaril tudi velik pomen razstave Do pekla in nazaj v Parku vojaške zgodovine, kjer je na ogled celovit pregled tematike padlih ameriških letal na Slovenskem med II. svetovno vojno.   

Obeležitev dneva spomina v Parku vojaške zgodovine je rezultat zglednega sodelovanja med Parkom in Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, v okviru katerega je bilo v preteklosti izvedenih že več uspešnih projektov in razstav, obenem pa priča tudi o pristnih odnosih med obema državama, katerih zgodovina je neločljivo povezana.