Ta veseli dan kulture v Parku vojaške zgodovine

4.december 2023

Park vojaške zgodovine se je tudi letos pridružil praznovanju Tega veselega dneva kulture in v nedeljo, 3. decembra, ob obletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna, pripravil pester muzejski program.

Obiskovalci so se lahko kot del dodatne ponudbe udeležili strokovnega vodenja po razstavi »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, v okviru katerega je direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič kot soavtor razstave in vodja projekta predstavil muzejski primerek te skrivnostne šifrirne naprave iz druge svetovne vojne ter znotraj širšega zgodovinskega konteksta osvetlil njen vpliv na potek zgodovinskega dogajanja. Udeleženci so se ob tej priložnosti seznanili tudi z vsebino novoizšlega kataloga Enigma – skrivnostno zakulisje vojne avtorjev mag. Janka Boštjančiča in dr. Andreja Gasparija, ki v razširjeni knjižni obliki sledi razstavi ter ob bogatem fotografskem in arhivskem gradivu prinaša poglobljen vpogled v obravnavano tematiko.

Za obiskovalce je bilo na Ta veseli dan kulture organizirano tudi eno zadnjih vodenj po iztekajoči se razstavi »Dvorec Ravne«, v kateri je prikazana zapuščina dvorca Ravne, nekdaj mogočne plemiške posesti v neposredni bližini Parka, kot pomembna prvina grajske dediščine na Pivškem.

Obisk Parka vojaške zgodovine je bil tega dne še ugodnejši, saj so si obiskovalci muzejske zbirke in razstave ogledali po polovični ceni. V sklopu dodatnega muzejskega programa so si lahko ob obisku samostojno ali v spremstvu muzejskih kustosov dr. Oresta Jarha, mag. Jožeta Podpečnika in Irene Uršič ogledali zbirke v Depojih državnih muzejev, s katerimi upravljajo Muzej novejše zgodovine Slovenije, Tehniški muzej Slovenije ter Narodni muzej Slovenije. Dogajanje je še obogatilo vodenje po gostujoči depojski razstavi leta »Fotografije iz Auschwitza« z dr. Moniko Kokalj Kočevar. 

Obiskovalci so se z zanimanjem udeležili dodatnih strokovnih vodenj in tako pobliže spoznali vsebino izbranih tematskih razstav, ki vsaka na svoj način obravnavajo pomembno zgodovinsko zapuščino.