Svetovna znamenitost na ogledu v Parku vojaške zgodovine – razstava KOLO, 5200 LET

20.oktober 2017

V Parku vojaške zgodovine je bila danes, 20. oktobra 2017, s krajšo otvoritveno slovesnostjo za javnost uradno odprta razstava Kolo, 5200 let, v okviru katere je obiskovalcem na ogled doslej najstarejše najdeno leseno kolo na svetu. Gre za edinstveno najdbo iz obdobja prazgodovine, ki je korenito zaznamovala razvoj človeštva in ki zaradi svoje starosti, pomena in tehnološke dovršenosti sodi v sam vrh svetovne kulturne dediščine in predstavlja neprecenljivo svetovno znamenitost.   

Na to izjemno odkritje so naleteli arheologi Inštituta za arheologijo ZRC SAZU leta 2002 med vzorčenjem lesa na kolišču Stare gmajne v Verdu pri Vrhniki. Ob izkopavanju so poleg ostankov lesenega kolesa odkrili tudi os, ki se je snela s kolesa. Kolo je sestavljeno iz dveh jesenovih plošč, ki sta bili spojeni s štirimi hrastovimi zagozdami, na sredini pa ima pravokotno odprtino, kamor je bila nasajena os. Po odkritju so sledile številne raziskave, v sklopu katerih sta bili obe najdbi opredeljeni kot del nekdanjega dvokolesnega voza – cize in umeščeni v obdobje 3200 let pr. n. št. Datacija najdbe in lokacija izkopa pričata o tem, da so tovrstni voz v obdobju prazgodovine uporabljali takratni prebivalci koliščarske naselbine Stare gmajne na današnjem območju Ljubljanskega barja, predvsem za lažje premagovanje razdalj s težkimi tovori.

Navdušenje nad odkritjem kolesa in prvimi rezultati raziskav je kmalu zamenjala skrb za njegovo ohranitev, saj so predmeti iz t. i. mokrega lesa po dvigu iz zemeljskih plasti zaradi prisotnosti kisika in pospešenega delovanja mikroorganizmov izpostavljeni hitremu procesu razpadanja. Obe najdbi sta bili tako kmalu po izkopu konzervirani z melaminsko metodo, sočasno s posegom pa je bila izdelana tudi posebna mikroklimatska komora, ki omogoča razstavljanje in hranjenje dragocenih predmetov tudi za prihodnje generacije.  

Javnost si je originalno kolo z osjo že lahko ogledala v okviru odmevne razstave Kolo, 5200 let v Mestnem muzeju Ljubljana v letih 2013 in 2014, na razstavi o koliščih v nemškem mestu Bad Schussenried leta 2016 ter na razstavi Moja Ljubljanica na Vrhniki letos.   

V naslednjih treh mesecih bo ta dragocena najdba kot del razširjene razstave Kolo, 5200 let na ogled v Parku vojaške zgodovine, s čimer bodo v Parku vstopili v evropsko leto kulturne dediščine 2018. Razstava Kolo, 5200 let je bila odprta v okviru partnerstva z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, pripravila pa jo je avtorica Irena Šinkovec, kustosinja Mestnega muzeja v Ljubljani in skrbnica najstarejšega kolesa. Razstavo z zgodbo najstarejšega kolesa spremljajo razstava o koliščih na Ljubljanskem barju, zbirka miniatur lesenih vozov avtorja Janka Samse in dokumentarni film Odiseja 5200, Kolo, ki je zavrtelo svet v produkciji Radiotelevizije Slovenija.

Razstavo Kolo, 5200 let je v Parku vojaške zgodovine za javnost uradno odprla državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Na otvoritveni slovesnosti je pohvalila prizadevanja Parka vojaške zgodovine in izpostavila velik pomen nove razstave, ki bo v prihajajočem evropskem letu kulturne dediščine 2018 predstavljala pomembno sredstvo za promocijo kulturnega turizma. Na dragocenost te razstave je opozorila tudi Marija Brus, predstavnica Ministrstva za kulturo: »Gostujoče kolo je spomenik človeške sposobnosti, izum in dosežek arheološke in muzejske stroke in hkrati eden od simbolov porečja iste reke sedmerih imen.« Razstava s kolesom tako sporoča, da človeško bistvo v želji po izumih ostaja nespremenjeno že 5200 let.

Avtor zbirke miniatur lesenih vozov Janko Samsa je zbranim predstavil razvoj voza in različne tipe vozov, Irena Šinkovec, avtorica razstave in kustosinja v Mestnem muzeju Ljubljana, pa je ob tej priložnosti poudarila, da bo po gostovanju v Nemčiji, Ljubljani in na Vrhniki razstava zadnjič gostovala ravno v Parku vojaške zgodovine, preden bo umeščena v stalno razstavo Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Po besedah avtorice je razstava še posebej primerna za sprejem šolskih skupin, ki se lahko tako pobliže seznanijo z odkritji in življenjem prebivalcev prazgodovinskih koliščarskih naselbin.

Slovesnost ob odprtju razstave je zaokrožil nastop tria Volk Folk iz Ilirske Bistrice.