Po svetu z avtodomom in na obisku v Parku vojaške zgodovine

19.oktober 2017

V Parku vojaške zgodovine nas je pred kratkim obiskala družina iz Belgije, ki potuje po svetu z avtodomom in v okviru projekta My Tiny School otroke in mlade seznanja z drugimi kulturami ter alternativnimi načini učenja in spoznavanja sveta.

Starša, Jean-François in Charlotte, sta odločitev za večletno potovanje in življenje izven ustaljenih kalupov sprejela zaradi nezadovoljstva nad vsakodnevno rutino modernega človeka in pastmi sodobnega življenja. Obenem sta želela na tak način tudi sebi in svojim trem otrokom privoščiti nepozabno pustolovščino, jim približati bolj skromen način življenja ter razširiti njihova obzorja.

Na predvidoma petletno pot okrog sveta so se podali v letošnjem juliju, potem ko so po dveh letih zaključili s predelavo starejšega avtobusa v njihov nov mobilni dom. Prehod iz udobja sodobnega življenja na skromnejši nomadski način življenja v predelanem avtobusu je predstavljal veliko spremembo tudi za otroke, ki sta jih starša ob odhodu pričela šolati sama.

Družinsko potovanje v neznano jima pri tem služi kot odlična priložnost za obogatitev standardnih načinov poučevanja, saj obravnavo rednih učnih vsebin nenehno dopolnjujeta tudi z vtisi s potovanj in spoznanji s poti.

Želja po čim bolj kakovostni in čim širše zastavljeni izobrazbi za svoje otroke je pri Jean-Françoisu in Charlotte kmalu prerastla v  idejo po zagonu projekta My Tiny School, v okviru katerega svoja spoznanja, vtise in izkušnje prek svoje spletne strani delijo s širšo javnostjo, na poti pa obiskujejo tudi šole. Med otroki si prizadevajo spodbujati različne pristope k učenju, jim predstaviti drugačne sisteme poučevanja iz drugih držav in jih spodbuditi k učenju izven začrtanih okvirjev. Njihov projekt spremlja francoska televizija TF1, zanimanje zanje pa so pokazali tudi mediji v državah, ki so jih že obiskali: Španiji, Italiji in na Portugalskem.

Obiskali so tudi Slovenijo, kjer so si poleg Parka vojaške zgodovine ogledali tudi Postojnsko jamo, Predjamski grad, Bled in Ljubljano. Pot so nadaljevali naprej po Balkanskem polotoku, nato pa se bodo usmerili proti severu Evrope.  

Spremljajte jih na: http://www.mytinyschool.com/