Strokovni posvet o sanaciji kulturne dediščine

10.oktober 2022

V četrtek, 22. septembra 2022, je bil v Kosovelovem domu v Sežani strokovni posvet o sanaciji kulturne dediščine, ki so ga organizirali Občina Sežana in krajani Kosovelj kot pobudniki ponovne vzpostavitve vojaške kapele pri Kosoveljah.  Arhitekturno izjemno zanimiva kapela je bila središčni objekt vojaške bolnice Feldspital 808, ki je stala na travniku pred vasjo Kosovelje na Krasu. Posvet je moderiral arhitekt Stojan Lipolt, zbrane pa je nagovoril tudi mag. Boštjan Poklukar, direktor Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino. 

Direktor Parka mag. Janko Boštjančič je udeležencem posveta predstavil prispevek “Vojaškozgodovinska dediščina – breme ali priložnost?”

Poleg mag. Boštjančiča so na posvetu nastopili še: domačin in koordinator pobude za realizacijo projekta »Vojaška kapela v Kosoveljah« mag. Dušan Luin; vodja območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Nova Gorica Ernesta Drole; arhitekt z dolgoletnimi izkušnjami v evropskem prostoru Tomaž Bekš; sodelavec Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« mag. Tadej Koren; vodja Raziskovalne postaje Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU v Novi Gorici dr. Jasna Fakin Bajec; arhitekt- urbanist, specialist za ohranitev in prenovo kulturne dediščine ter naravovarstvenik Danilo Antoni in arhitektka konservatorka s številnimi izkušnjami s področja obnove ter oživljanja kulturne dediščine in vključevanja naravne dediščine v kulturno-turistične projekte Nataša Kolenc, univ. dipl. inž. arh.