Obisk legendarnih “katrc” v PVZ

9.oktober 2022

V nedeljo, 9. oktobra, so Park vojaške zgodovine Pivka obiskali člani Kluba Katra Slovenije z legendarnimi avtomobili Renault 4, širše bolj poznanimi kot “katrce”.

Začetek izdelave legendarnega vozila Renault 4 ali “katrce”, kot je bila imenovana na našem območju, sega v leto 1961, ko so se pri francoskem proizvajalcu vozil Renault pod vodstvom direktorja Pierra Dreyfusa odločili, da tržišču predstavijo novo vozilo, ki bo nadomestilo dotedanji model 4CV in bo z dobrimi voznimi lastnostmi dostopno širšim množicam za različne namene. K razvoju novega vozila jih je spodbudil konkurenčni Citroën, ki je v tistem času predstavil tudi eno od danes legendarnih vozil, 2CV oz. “spačka”.

Renault je istočasno predstavil modele R3, R4 in R4L (oznaka L kot “luksuz”). Proizvodnjo osnovnega modela R3 so glede na široko zanimanje kupcev za model R4 v letu 1953 opustili, s čimer se je pričelo dolgo in uspešno obdobje proizvodnje znamenite “katrce”. Enostavna in uporabna notranjost, nizki stroški vzdrževanja, vsestranska uporabnost in prilagodljivost so bile ključne značilnosti, ki so bile zagotovilo za uspeh. Že po prvih šestih letih proizvodnje so presegli milijon proizvedenih vozil.


Domači javnosti sta najbolj poznana modela TL z 845-kubičnim motorjem, ki so ga izdelovali do leta 1988, in GTL s 1108-kubičnim motorjem, katerega proizvodnja je stekla po letu 1988. V obdobju med letoma 1951 in 1992, ko je bila ravno v Novem mestu izdelana zadnja “katrca”, je bilo v 27 državah sveta proizvedenih kar 8.135.424 “katrc”. Od tega jih je bilo v IMV Novo mesto proizvedenih več kot 575.000. Te številke uvrščajo “katrco” na 3. mesto najbolj prodajanega modela vozila na svetu. (Vir: https://www.katra-klub.si/)