Spominska slovesnost ob obletnici padca letala Spitfire MH980 pri Suhorju       

8.maj 2023

Park vojaške zgodovine je v sodelovanju z britanskim veleposlaništvom v Republiki Sloveniji v nedeljo, 7. maja, organiziral spominsko slovesnost ob obletnici padca letala Spitfire MH980 pri vasi Suhorje v Brkinih in smrti pilota letala narednika Edmunda Ramsbothama iz 249. eskadrilje britanskih kraljevih letalskih sil. Šlo je za eno najslavnejših lovskih enot kraljevega letalstva. Ustanovljena je bila že avgusta leta 1918, a je svojo slavo dosegla v drugi svetovni vojni – najprej v bitki za Britanijo, potem pa še nad Malto, Sicilijo, Italijo, Albanijo, Balkanom in prav ob koncu vojne nad slovenskim ozemljem. Narednik Ramsbotham je bil zadnja žrtev te slavne enote v drugi svetovni vojni.

Konec aprila 1945, ko je bila velika večina Evrope že osvobojena, so imeli Nemci med Reko in Trstom skoncentrirano veliko vojaško silo. Britanski lovci so kot pomoč jugoslovanskim partizanom zalezovali nemške transporte na cesti in železnici ter s tem resno ovirali oskrbo in premike enot. Narednik Ramsbotham je tistega jutra poletel z letališča Canne v Italiji in se na letališču Prkos pri Zadru oskrbel z gorivom, potem pa v iskanju sovražnikovih enot poletel do Trsta. Na poti nazaj je v nizkem preletu napadel sovražnikov tovornjak s strelivom, pri čemer pa je bilo letalo ob eksploziji tovornjaka zadeto in je neposredno za tem strmoglavilo na tem kraju. Truplo mladega angleškega pilota so vaščani Suhorja dostojno pokopali na vaško pokopališče. Kmalu po vojni so posmrtne ostanke britanske vojaške oblasti prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes.

Slovesnosti so se udeležili minister za obrambo Republike Slovenije g. Marjan Šarec in veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Nj. Eksc. Tiffany Sadler, ki sta k spomeniku padlemu pilotu položila venca, ter nekdanji britanski veleposlanik v Republiki Sloveniji g. David Lloyd.

Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil, da so na spomenik, ki ga je Park postavil pred dvema letoma, zapisali, da je mladi narednik Ramsbotham umrl za svobodno Evropo. »Nismo se zavedali, da bo ta napis dobil čez eno leto z izbruhom vojne v Ukrajini poseben pomen, posebno sporočilnost. Kajti za svobodno Evropo spet tečejo kri mladeničev, kot je bil mladi narednik Ramsbotham, in solze njihovih mater. Zato je tale spomenik presegel nalogo označevanja kraja strmoglavljenja enega od britanskih letal na Slovenskem med drugo svetovno vojno, ampak je postal simbol evropskih vrednot in borbe za njihovo obrambo.«

Izjemno simbolno vlogo spomenika je v slovesnem nagovoru izpostavila tudi veleposlanica Združenega kraljestva v Republiki Sloveniji Nj. Eksc. Tiffany Sadler. Spominsko obeležje na kraju, kjer je med vojno ugasnilo mlado življenje, predstavlja po njenih besedah tudi pomnik slovensko-britanskemu zavezništvu v skupnem boju za svobodo, za katero danes, skoraj 80 let po koncu druge svetovne vojne, na drugem koncu Evrope ponovno umirajo mladi in nedolžni ljudje. Veleposlanica se je Parku vojaške zgodovine in vaščanom Suhorja ob tem iskreno zahvalila za dostojno obeležitev spomina na tragično preminulega pilota ter nesebično skrb, da spomin na njegovo žrtev ne bo pozabljen.

Pohvale za postavitev spomenika je Parku vojaške zgodovine in lokalni skupnosti Suhorja izrazil tudi minister za obrambo Republike Slovenije g. Marjan Šarec. Kot je izpostavil, se s spominsko slovesnostjo ob obletnici sestrelitve letala in tragične smrti mladega narednika spominjamo tudi vseh drugih mladih junakov iz naše zgodovine, ki so za to, da lahko mi živimo v miru, dali največ, kar so lahko – svoje življenje.

Na slovesnosti sta sodelovala trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in pa trobilni kvintet britanskega vojaškega orkestra »Royal Yeomanry«, ki je tudi oblikoval krajši kulturni program po prireditvi.