Park z lipicanci v Idriji

5.maj 2023

V četrtek, 5. maja, je v Filmskem gledališču Idrija direktor Parka mag. Janko Boštjančič imel predavanje z naslovom “Lipicanci – žive legende”, na katerem je predstavil zgodovino lipicancev zlasti z ozirom na vojaško zgodovino našega prostora. Poseben poudarek je bil dan selitvam lipiške črede, ki je bila ob vojaški nevarnosti večkrat preseljena na varnejšo lokacijo. 

Predavanju je sledila projekcija filma Društva Kolut »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice«. V najnovejšem zgodovinskem dokumentarcu je na velikem platnu upodobljena zgodba o legendarnem reševanju lipicancev, potem ko so ob koncu druge svetovne vojne ostali ujeti v češkem mestu Hostouň, kjer jim je pretila nevarnost, da jih zajame Rdeča armada. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z »Operacijo Kavboj« konje rešila na Zahod.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi gostujočo razstavo Parka “Lipicani -žive legende”, ki bo predvidoma do konca maja gostovala v Mestnem muzeju Idrija.