Slovesno odprtje novega razstavnega paviljona

18.september 2015

Park vojaške zgodovine je v tem tednu, v sklopu svojega tradicionalnega Festivala vojaške zgodovine, obeležil pomemben razvojni mejnik, pomemben tako za lokalno skupnost, kot tudi celotno  državo. Včeraj, 17. septembra je Park svoje zbirke razširil z novim razstavnim paviljonom, posebnost katerega je prav njegova vsebina, saj je tu odslej na ogled razstava ‘Pot v samostojnost’, ki prikazuje proces osamosvajanja Slovenije s posebnim poudarkom na vojni ’91. Ta ima izjemen pomen, saj doslej naša država ni imela celostne muzejske predstavitve tega viška nacionalne zgodovine. Velik pomen pa ima predvsem to, da je muzej nastal prav v vojašnici, od koder so 26. junija 1991 na ceste zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske vojske na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo. V novem paviljonu, ki je z 2.000 m2 razstavnih površin podvojil dosedanje razstavne kapacitete Parka, gre torej za preplet simbolne vrednosti tega območja in naše zgodovine ter skrbno zasnovane razstave ter obširne zbirke atraktivnih eksponatov. Paviljon je nastal v okviru operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine -1. faza, katere vrednost znaša 4,3 mio EUR. V okviru operacije se je uredilo tudi infrastrukturo celega kompleksa, uredilo parkirišča ter počivališče za avtodome, dostope za invalide ter povečalo muzejsko trgovino.

S svojo prisotnostjo je zadovoljstvo nad zaključkom tega edinstvenega, a obenem zelo zahtevnega projekta, izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v družbi številnih pomembnih posameznikov in predstavnikov lokalne skupnosti ter občanov, nove zbirke uradno odprl za ogled javnosti. Predsednik je v svojem nagovoru med drugim poudaril: “Ne samo za nas, tudi za svet je pomembno, da vemo, da smo Slovenci majhen, a žilav narod. Narod kulture, ampak tudi pogumen narod, ki zna poprijeti za orožje takrat, ko mora braniti svojo svobodo. Nikoli nismo napadali, vedno smo se branili. In ubranili. Stali smo skupaj, v dobrem in slabem, ubranili našo samostojnost in Slovenijo v naslednjem desetletju postavili na evropski zemljevid. In ko se bodo obiskovalci, domači in tuji, sprehajali skozi novi paviljon, naj se spomnijo, da ta pravica, ta možnost, ta privilegij, nam ni bil podarjen, ampak smo si ga s svojim pogumom, znanjem, talentom in z zgodovinskimi izkušnjami naših dedov, priborili sami. To je muzej poguma.”

Priložnost za obisk največje vojaško-zgodovinske muzejske zbirke v tem delu Evrope lahko izkoristite že v tem vikendu, ko se v Parku vojaške zgodovine nadaljuje festivalsko dogajanje, ki bo svoj vrhunec doseglo v nedeljo, 20.9.2015, ko bo potekala uprizoritev vojaškega spopada med nemško vojsko in Rdečo armado »Operacija Berlin ’45«, s katerim bo Park obeležil 70. obletnico konca II. svetovne vojne. Na ta dan si bo poleg razstav in zbirk Parka moč ogledati tudi sovjetski in nemški vojaški tabor iz II. svetovne vojne in demonstracijske vožnje vozil Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Manjkala ne bo niti vojaška kuhinja, za katero bo poskrbela muzejska restavracija Kantina Pivka. Nedeljsko dogajanje bo popestrila tudi tržnica domačih izdelkov in sejem militarij.

Foto: Simon Avsec

 

Ostale novice: Predsednik republike na slovesnosti v Parku vojaške zgodovine v Pivki: “To je muzej poguma”

pvz otv 2015-14

pvz otv 2015-17

S prerezom traku so predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, direktorica Direktorata za kulturno dediščino Jana Mlakar in župan občine Pivka Robert Smrdelj uradno predali novi paviljon njegovemu namenu ter si ga nato tudi ogledali.

pvz otv 2015-20

pvz otv 2015-23

Naložba v vašo prihodnost_logo