Sistem Roland 2 kot eksponat v Parku vojaške zgodovine

16.december 2020

Park vojaške zgodovine je sicer še vedno zaprt za obiskovalce, a z veseljem pričakujemo dan, ko bomo spet odprli vrata in obiskovalcem pokazali vse nove pridobitve. Ena od novosti je tudi še en izmed »XXL« eksponatov, ki od danes bogati ponudbo Parka vojaške zgodovine. V skladu z dogovorom z Vojaškim muzejem Slovenske vojske je bil danes v Pivko pripeljan sistem raketne protizračne obrambe Roland 2. Gre za sistem izjemnih dimenzij, saj v dolžino meri kar 10 metrov, skupna masa pa presega 26 ton.

Sistem je bil v Slovensko vojsko uveden leta 2001 in je ostal v uporabi še dobro desetletje. Namenjen je zaščiti zračnega prostora do višine 3500 m, sestavljajo ga trije člani posadke – poveljnik, operater in voznik. Celotni bojni komplet obsega deset raket, dve v laserju in osem v rezervi. Kontejnerski del je nudil polno radiološko, kemijsko in biološko zaščito. 

Nov eksponat v Parku vojaške zgodovine je plod dobrega sodelovanja z Ministrstvom za obrambo RS, Slovensko vojsko in Vojaškim muzejem Slovenske vojske ter bo postal del muzejske predstavitve razvoja Slovenske vojske.