Ministrica dr. Helena Jaklitsch v Parku vojaške zgodovine

14.december 2020

V petek 11. decembra 2020 je Park vojaške zgodovine obiskala ministrica dr. Helena Jaklitsch. Tema pogovorov z vodstvom muzeja je bila predvsem sodelovanja med Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Parkom vojaške zgodovine, ministrica pa si je v okviru obiska tudi ogledala razstave in zbirke Parka.

V prvem delu je direktor Parka predstavil dosedanji razvoj Parka in razvojne načrte za prihodnost. Posebna pozornost je bila pri tem namenjena pripravam Parka na obeleževanje 30- letnice samostojnosti RS v letu 2021. Direktor je tako ministrici predstavil  načrt prenove razstave Pot v samostojnost, kot glavne razstave Parka vojaške zgodovine. Ker so k osamosvojitvi prispevali tudi naši rojaki po svetu in v zamejstvu ter pomembno vplivali na oblikovanje ideje o samostojnosti, sodelovali pri obveščanju v času osamosvajanja, po koncu pa ključno prispevali k mednarodnemu priznanju naše države, sta z ministrico govorila o možnostih vključitve tudi tega, pogosto pozabljenega, dela naše osamosvojitve v prenovljeno razstavo.

V drugem delu se je ministrica sprehodila skozi stalne in občasne razstave Parka ter si ogledala sam potek del na prenovi razstave Pot v samostojnost.

Ministrica dr. Jaklitsch se je direktorju zahvalila za prijazen sprejem in obljubila podporo in aktivno sodelovanje urada v prihodnje.  

Svoje navdušenje ob obisku je zapisala v knjigo vtisov častnih gostov Parka vojaške zgodovine.

Z izredno hvaležnostjo za vse delo, ki ga opravljate, da bi nam vsem približali na domoljuben in srčen način zgodbo slovenskega naroda na poti do svoje države skozi oči in izjemen prispevek naše vojske.

Želim vam zagnanosti tudi v prihodnje, da bi ohranili ta čut za slovenstvo, tudi skozi zgodbe, pisane skozi vojaško zgodovino.