Razstava “Horatio Nelson (1758-1805)” na ogled v Ljubljani

17.februar 2024

Horatio Nelson velja za enega najslavnejših admiralov v zgodovini. Njegovi najodmevnejši zmagi sta gotovo bitka pri zalivu Abukir ob obali Egipta leta 1798, kjer je dokazal, da Napoleon ni nepremagljiv in popolno uničenje francosko-španskega ladjevja pri Trafalgarju leta 1805. V slednji bitki je admiral Nelson tudi padel v boju na krovu svoje poveljniške ladje HMS Victory.

Razstava obeležuje admiralove dosežke in njegov manj znan obisk slovenskih dežel v spremstvu kraljice Neaplja in Sicilije Marije Karoline, hčerke cesarice Marije Terezije. Leta 1800 ga je pot proti Dunaju vodila iz Trsta mimo Postojnske jame in Ljubljane ter prelaza Ljubelj v Avstrijo. V Ljubljani ga je mestna elita s pomembnejši meščani sprejela z velikimi častmi. Priredili so mu tudi poseben koncert v Filharmoniji. V Hotelu Slon, kjer je Nelson prespal, so 7. septembra 2023 odkrili spominsko ploščo, ki jo je dopolnjevala gostujoča rastava, ki jo je pripravil Park vojaške zgodovine Pivka.

Razstava se je po gostovanju vrnila v Park, sedaj pa se nahaja na sedežu britanskega veleposlaništva v Ljubljani, kjer jo lahko obiščete v avli stavbe TR3. Na ogled je Nelsonova zgodba, s poudarkom na njegovem obisku slovenskih dežel in nekaj originalnih grafik iz 19. in začetka 20. stoletja. Postavitev je podprlo Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Park vojaške zgodovine in podjetje Guardiaris d.o.o.