Predstavitev knjige Ko so ječali tečaji Evrope: o pesniku Dragu Bajcu in tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost   

23.april 2023

V Parku vojaške zgodovine je v sredo, 19. aprila, potekal muzejski večer s predstavitvijo knjige Ko so ječali tečaji Evrope: o pesniku Dragu Bajcu in tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost, ki ga je organizirala postojnsko-pivška območna enota Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. Knjiga, izšla leta 2022 pri Društvu TIGR Primorske, prinaša celovit vpogled v življenje in delo vipavskega pesnika ter tigrovca Draga Bajca s posebnim poudarkom na njegovem delovanju v goriškem poduredništvu časopisa Edinost. V tem kontekstu je v obravnavi posebej izpostavljen tudi krog Bajčevih sodelavcev pri časopisu: Alberta Rejca iz Tolmina, Zorka Jelinčiča iz Loga pod Mangartom, Srečka Logarja in Zmaga Krašne iz Idrije ter Rada Humarja iz Bilj. Poglavja o viziji in prizadevanjih izbranih primorskih tigrovcev so v zbornik prispevali uveljavljeni strokovnjaki na zgodovinskem, literarnem ter umetnostnozgodovinskem področju.   

Na knjižnem večeru je vsebino novoizšle knjige predstavil njen urednik, predsednik Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske Gorazd Humar. Pri tem je poleg orisa še neobjavljenih zapisov o delovanju in političnem aktivizmu Bajca ter njegovih sodelavcev opozoril tudi na dragocen umetniški vidik knjige, saj sta v njej predstavljena in kritično ovrednotena tudi Bajčeva pesniški ter prozni opus. Prijeten muzejski večer je zaokrožil dovršen kulturni program v izvedbi Irene Rep, Rafaela Zorka in recitatorja Igorja Rojca. 

 


Predsednik Društva TIGR Primorske Gorazd Humar je ob tej priložnosti Parku vojaške zgodovine podaril tudi dragocen predmet iz njegove osebne zbirke – kartografsko napravo italijanske proizvodnje iz obdobja pred II. svetovno vojno. V Parku vojaške zgodovine se g. Humarju ob tem iskreno zahvaljujemo za dragoceno muzejsko donacijo.