Podpis pogodbe o sodelovanju Parka Škocjanske jame, Kobilarne Lipica in Parka vojaške zgodovine v letu 2023

25.april 2023

Park vojaške zgodovine, Park Škocjanske jame in Kobilarna Lipica smo leta 2016 s podpisom sporazuma o sodelovanju zasnovali temelje trdnega partnerstva, ki je povezalo raznoliko turistično ponudbo kraške regije ter jo trgu predstavilo kot enoten produkt. Povezovanje pod skupno znamko »Trio kraških znamenitosti« je v zadnjih sedmih letih s skupnimi promocijskimi aktivnostmi doprineslo k večji prepoznavnosti vseh treh ponudnikov, okrepilo turistične tokove na ta konec Slovenije in s tem ugodno vplivalo na njihovo obiskanost.  

Pozitivni učinki povezovanja so prišli do izraza tudi med koronakrizo, ko se je turistični sektor znašel v posebej nezavidljivem položaju. V tem obdobju smo partnerji še okrepili sodelovanje in povečali ugodnosti ob kombiniranem obisku. Obiskovalci tako vse odtlej z nakupom vstopnice pri enem ponudniku pridobijo kupone za 25-odstotni popust, ki jih lahko v treh mesecih unovčijo na preostalih dveh točkah. Ugodnost je povečala dostopnost naravne, kulturne in zgodovinske dediščine, s katero upravljamo sodelujoči partnerji, ter bila deležna velikega odziva zlasti med domačimi gosti v iskanju idej za enodnevne izlete po Sloveniji.

Leto 2023 je, po treh letih pandemije, turizmu prineslo nov val optimizma. Prej nedosegljive cilje obeta turističnemu sektorju vstop Hrvaške v schengensko območje, izjemno poletno sezono pa napoveduje tudi že realiziran spomladanski obisk.

A izkušnja pandemije nas uči, da se lahko še tako ugodna situacija nepredvidljivo zasuka, k čemer nas navaja tudi trenutno dogajanje v svetu. Povezovanje partnerjev je zato prav tako pomembno kot v času epidemije in turističnega zloma. Skupaj bomo boljši, privlačnejši, odpornejši.  

Ob obletnici osnovanja partnerstva smo se Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica in Park vojaške zgodovine kot gostitelj dogodka danes, 25. aprila, s slovesnim podpisom obnovljenega sporazuma o sodelovanju za leto 2023 zavezali k še tesnejšemu povezovanju tudi v bodoče. Ob tej priložnosti je v Parku vojaške zgodovine potekala tudi novinarska konferenca, na kateri so direktor Parka Škocjanske jame g. Stojan Ščuka, direktorica Holdinga Kobilarna Lipica mag. Tatjana Vošinek Pucer in direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič predstavili poslovanje v lanskem letu, dosedanje sodelovanje ter načrte za okrepitev partnerstva v prihodnje.

Direktorica Holdinga Kobilarna Lipica mag. Tatjana Vošinek Pucer je pozdravila zgledno dolgoletno sodelovanje vseh treh ponudnikov, ki po njenih besedah kaže velik promocijski učinek. Kot primer dobre prakse je izpostavila dokumentarni film Lipicanci – žive legende, pri katerem je sodeloval Park vojaške zgodovine. V Kobilarni Lipica se podobnih rezultatov nadejajo tudi od novega turističnega paketa, ki poleg nočitev v obnovljenem Hotelu Maestozo vključuje ogled vseh treh točk Tria kraških znamenitosti. 

   

Direktor Parka Škocjanske jame g. Stojan Ščuka je kot glavno prednost partnerstva poleg dobrih odnosov poudaril zlasti njegovo učinkovitost pri prerazporejanju obiskovalcev v čas izven sezone. Glede na dejstvo, da se Park Škocjanske jame na višku sezone v juliju in avgustu srečuje s povečanim obiskom, je takrat mogoče koristiti popust le v primeru, da so vstopnice še na voljo. V želji po uravnoteženem obisku se namreč zgodi, da vstopnic za najbolj obiskane dni ni mogoče več kupiti za isti dan.  

Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič je kot pobudnik partnerstva izpred sedmih let izrazil ponos, da se to razvija in krepi. V tem času je, kot je izpostavil, s stalnim prilagajanjem razmeram na trgu prerastlo prvotne okvirje in danes predstavlja uveljavljeno blagovno znamko na trgu.    

Dogodka se je kot častni gost udeležil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport g. Matevž Frangež ter v kratkem nagovoru udeležencem predstavil priložnosti in nove izzive slovenskega turizma. Nova strategija slovenskega turizma po njegovih besedah predvideva dvig ravni turistične ponudbe, pri čemer predstavlja Kras s svojimi biseri – Kobilarno Lipica, Parkom Škocjanske jame in Parkom vojaške zgodovine –izjemen potencial. Razvoj znamke Trio kraških znamenitosti je pohvalil tudi župan Občine Pivka g. Robert Smrdelj.