Predsednik Vlade obiskal Park vojaške zgodovine

4.junij 2015

V okviru obiska Vlade Republike Slovenije v Primorsko-notranjski regiji je v sredo 3.6.2015 Park vojaške zgodovine Pivka v spremstvu ministrice za kulturo mag. Julijane Bizjak Mlakar in ministrice za obrambo Andreje Katič obiskal predsednik vlade dr. Miro Cerar. Vladno delegacijo so spremljali še Franc Matjaž Zupančič, državni sekretar na Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, brigadir David Humar, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske in drugi visoki gosti.

Vodja projekta mag. Janko Boštjančič je skupaj z županom Občine Pivka Robertom Smrdeljem gostom predstavil zbirke Parka, poudarek pa je bil dan zlasti predstavitvi izvajanja operacije Celovita ureditev Parka vojaške zgodovine. V Parku namreč trenutno poteka ena večjih naložb na področju kulture v Republiki Sloveniji. Gre za operacijo, katere vrednost z DDV znaša 4,3 milijone evrov in je sofinancirana s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013. Operacija zajema obnovo vstopnega dela Komande, obnovo fasade z zamenjavo oken in vrat na objektu št. 7 ter novogradnjo paviljona, ki bo z novimi 2.000 m2 razstavnih površin in izbranimi eksponati, podmornico in nekaj letali, bistveno povečal ponudbo Parka vojaške zgodovine. V novem paviljonu bo celovito prikazano osamosvojitveno dogajanje s posebnim poudarkom na osamosvojitveni vojni, saj bodo s sodobno muzejsko razstavo, zlasti pa s scensko postavitvijo oklepnih vozil in letal, te teme na atraktiven način predstavljene tako domačim obiskovalcem kot tujim turistom. Odprtje novega paviljona in s tem konec kohezijske operacije je predvideno v septembru 2015.

vlada v Pivki-26

Visoki gosti so si v okviru obiska Parka ogledali tudi danes odprto likovno razstavo, ciklus likovnih del Darka Lesjaka – Plinski napad. V teh dneh se namreč spominjamo stoletnice začetkov bojev na Soči, ko se je grozljiva vojna iz daljne Galicije in srbskega bojišča preselila na naše narodno ozemlje. V Parku je v spomin na te dogodke na ogled postavljen cikel likovnih del, ki jih je na temo prve svetovne vojne naslikal v Münchnu živeči slovenski umetnik Darko Lesjak. Razstavo likovnih del  dopolnjuje izbor fotografij iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije iz obdobja prve svetovne vojne, ki se navezujejo na motive razstavljenih likovnih delih. Prav fotografske podobe iz bojišč prve svetovne vojne so bile osnovna umetnikova inspiracija. V ozadju likovne pripovedi o vojni je smrt umetnikovega pradeda Franca Steničnika, ki je med vojno padel na soški fronti. Razstavljena so ekspresivna Lesjakova dela z ogljem in pasteli na papirju. Nastalo je okoli 60 listov, na razstavi pa je predstavljen izbor del. Likovna dela so nastajala v tematskih skupinah  z naslovi: Plinski napad, Jarki, Goreči človek, Inferno, Pokopališče, Temni stroji in Polja smrti.

vlada v Pivki-15

Predsednik vlade je z velikim zanimanjem spremljal predstavitev obstoječih razstav in zbirk Parka ter napredovanje operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine. Ob koncu si je ogledal še notranjost podmornice P-913 Zeta, ki ga je povsem navdušila.

V knjigo vtisov je zapisal: »Čestitam in hvaležen sem vsem, ki so soustvarili ta izjemen muzej in ki ga ohranjajo na ogled vsem, ki jih zanima ta del naše in svetovne zgodovine«.

vlada v Pivki-30

Foto: Simon Avsec