Predavanje ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

27.januar 2023

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je Park vojaške zgodovine v sodelovanju s Študijskim centrom za narodno spravo organiziral predavanje z naslovom »Nacistični zločinec Odilo Globočnik – njegove povezave s Pivko«.

Dr. Renato Podbersič v okviru raziskovalnega dela na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani in kot asistent za novejšo zgodovino na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici proučuje ključna poglavja sodobne slovenske zgodovine ter družbene tokove preteklega stoletja na Slovenskem. V svojih znanstvenih objavah se podrobneje osredotoča na totalitarizme v 20. stoletju na Slovenskem, cerkveno zgodovino, prvo svetovno vojno in posebej soško fronto. Posebno pozornost pri svojem delu namenja tudi raziskovanju judovske zgodovine in preganjanju Judov v širšem srednjeevropskem prostoru. Je član mednarodne komisije za proučevanje holokavsta – IHRA, ki v Sloveniji deluje pri Ministrstvu za zunanje zadeve.

Dr. Podbersič je kot dober poznavalec zgodovine holokavsta udeležencem muzejskega večera predstavil življenje Odila Lotharja Ludovicusa Globočnika (1904–1945), po mnenju številnih zgodovinarjev enega najbolj okrutnih zločincev druge svetovne vojne. Globočnik se je rodil v narodnostno mešani družini v Trstu, odraščal pa na avstrijskem Koroškem. 

Predavatelj se je v predavanju, ki ga je tokrat zaznamovala še posebej velika udeležba, dotaknil tudi manj poznanega segmenta Globočnikovega življenja, vezanega na slovensko ozemlje, od koder je izhajala njegova družina po očetovi strani. Pri tem je posebej izpostavil tudi Globočnikove povezave s Pivko in okolico, saj sta se njegova starša poročila v župnijski cerkvi v Slavini, mladi par pa je po poroki živel Šempeter na Krasu (današnji Pivki), kjer je bil Odliov oče, Franz Globočnik,  poštni uslužbenec. 

Kanalčeva hiša v takratnem Šempetru na Krasu (Pivka), kjer je živela družina Globočnik. Razglednico hrani: Ernest Mergon

Kanalčeva hiša v takratnem Šempetru na Krasu (Pivka), kjer je živela družina Globočnik. Razglednico hrani: Ernest Mergon