Podpis sporazuma o sodelovanju z Ustanovo za krepitev človekove varnosti

13.avgust 2020

Park vojaške zgodovine sta v petek, 7. avgusta 2020, obiskala predstavnika ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. ITF je leta 1998 ustanovila Vlada Republike Slovenije kot mednarodno ustanovo – fundacijo za razminiranje in pomoč žrtvam min.

Direktor Tomaž Lovrenčič in projektni vodja Blaž Mihelič sta v pogovoru z direktorjem Parka vojaške zgodovine Jankom Boštjančičem predstavila delovanje te mednarodne institucije s sedežem v Sloveniji, ki izvaja projekte v več kot 30 državah širom sveta.

Osnovno poslanstvo ITF-ja je zmanjševanje groženj, ki jih predstavljajo protipehotne mine in drugi eksplozivni ostanki vojne. Organizacija deluje na področjih razminiranja, izobraževanja o nevarnostih min, nudenja pomoči žrtvam min, uničevanja presežkov min in streliva ipd.

Pogovor med predstavniki obeh institucij je tekel predvsem v smeri možnosti sodelovanja pri osveščanju prebivalstva o nevarnosti min in drugih eksplozivnih sredstev, o strašljivih dimenzijah tega pojava na konfliktnih območjih ter o nujnosti zagotavljanja pomoči žrtvam min.

Ob koncu obiska sta oba direktorja podpisala donatorsko pogodbo, s katero je Park vojaške zgodovine s strani ITF-ja pridobil več učnih pripomočkov za spoznavanje minsko-eksplozivnih sredstev ter nekaj eksponatov,  ki so bili predmet deaktiviranja in predstavljajo pomembno vojaškozgodovinsko dediščino.