Podpis sporazuma o nadaljnjem sodelovanju Kraškega tria

12.maj 2021

Pred petimi leti, 12. maja 2016, smo trije turistični ponudniki s kraškega območja: Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine podpisali sporazum o sodelovanju. Sodelovanje je bilo uspešno, saj smo vsi trije ponudniki beležili rast števila obiskovalcev, izvedli nekaj skupnih promocijskih akcij in se skupaj pojavili na nekaterih turističnih borzah in sejmih, obenem smo si zadali tudi promocijo znamke Trio kraških znamenitosti.

Po lanskem letu, ko je kriza, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa, zelo vplivala na delovanje in obisk vseh treh znamenitosti, smo se ponovno odločili, da je povezovanje ena od pomembnejših prioritet, da lahko izidemo iz krize močnejši. V lanskem letu smo sporazum nadgradili, eden od rezultatov sodelovanja, ki so ga obiskovalci lahko koristili, je bil dvig popusta na ceno vstopnice, ki ga partnerji priznavamo obiskovalcem, ki pridejo na obisk z manj kot tri mesece staro vstopnico drugega partnerja, in sicer iz prvotnih 15 % na 25 % v letu 2020. V letošnjem letu smo se odločili, da ta popust, torej 25 %, obdržimo še vse do konca leta 2021. S tem bi želeli še povečati dostopnost znamenitosti oz. dediščine, ki jo upravljamo, in še dodatno povabiti domače goste, da obiščejo naše območje, pri nas tudi prespijo in raziskujejo ter okušajo vse lepote in okuse naše krajine.

Ob tem bi želeli izpostaviti novosti, in sicer, da je v Parku Škocjanske jame, poleg ostale ponudbe, letos slovesno leto, saj obeležujemo 35 let od vpisa na seznam svetovne dediščine UNESCO in 25 let od ustanovitve parka. Ob tej priložnosti je bil oblikovan nov turistični produkt, gre za posebno doživetje vodenega ogleda Škocjanskih jam in parka, produkt je namenjenem manjšim skupinam.

Park vojaške zgodovine Pivka v letošnjem letu obeležuje 15. obletnico svojega nastanka. Osrednja pozornost v muzejskem programu pa bo namenjena obeleževanju 30. obletnice samostojne Slovenije, v sklopu česar bo dopolnjena tudi nosilna razstava Pot v samostojnost, ki je posvečena osamosvojitvenem obdobju. Pomembna novost v letošnjem letu je tudi nov simulator letenja Spitfire, ki nadgrajuje bogato doživljajsko ponudbo Parka vojaške zgodovine.

V Kobilarni Lipica, kjer si lahko obiskovalci v sončnih pomladnih dneh ogledajo prva letošnja žrebeta in se podajo na doživetje posestva z novo mobilno aplikacijo, se bliža tudi odprtje prenovljenega hotela Maestoso, ki je predvideno poleti. Novi Maestoso bo goste pritegnil s štirimi zvezdicami plus, 139 sobami in petimi konferenčnimi dvoranami. S svojo drzno podobo bo sledil značilnostim Krasa in lipiške tradicije ter najsodobnejšim svetovnim trendom. Z unikatnim interjerjem bo gostom nudil priložnost za sproščen oddih v stiku z naravo, popeljal jih bo v svet konj in konjeništva, obenem pa jih bo pritegnil k doživljanju Krasa.

Kot gostje so se novinarske konference udeležili: županja Občine Divača, Alenka Štrucl Dovgan, državni sekretar Simon Zajc, MGRT in Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.  Ti so si bili enotni  v tem, da predstavlja povezovanje treh kraških turističnih akterjev primer dobre prakse na nacionalnem nivoju ter pomemben prispevek k oživitvi slovanskega turizma.