Podmornica preseljena v nov razstavni paviljon

3.avgust 2015

Operacija “Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine” se počasi bliža koncu. V nov paviljon je bila tako danes, 3. avgusta preseljena še podmornica P-913 Zeta, največji in hkrati tudi najbolj atraktiven eksponat Parka vojaške zgodovine. Velik logostičen zalogaj selitve 60-tonske podmornice je bil izveden s pomočjo podjetij Dvig d.o.o. in CEM-TIR d.o.o.. Podmornica je s tem končno dobila ustrezno mesto, zaščiteno pred vremenskimi in drugimi negativnimi vplivi, kar omogoča njeno trajno hrambo in prezentacijo.

S selitvijo eksponatov v nov paviljon je prišlo tudi do povsem nove postavitve zbirk v obstoječem drugem paviljonu. Ta je po novem posvečen artileriji, ki je nekoč veljala za kraljico bojišča. V pavijonu so tako našli mesto najdragocenejši artilerijski eksponati iz zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske, kot so legendarni nemški top Flak 88 iz druge svetovne vojne ali pa ameriška havbica 155 mm poimenovana Long Tom, ki ima kar 7 m dolgo topovsko cev. Razstave v drugem paviljonu bodo dokončane do sredine septembra, a bo kljub temu ogled novih pridobitev zaradi velikega zanimanja in viška turistične sezone mogoč že od petka, 7. avgusta.

Z avgustom je pričelo obratovati tudi novo počivališče za avtodome, ki je bilo prav tako narejeno v okviru iste operacije. Gre za, z vso potrebno infrastrukturo, opremljeno počivališče za 8 avtodomov. Novo počivališče predstavlja tako pomembno obogatitev Parka vojaške zgodovine, kot tudi pomembno popestritev turistične ponudbe v občini Pivka, ki do sedaj ni imela nobenega turističnega počivališča. Ker le-to leži neposredno ob magistralni cesti G6, eni pomembnejših turističnih prometnic v Sloveniji, zanj že sedaj vlada precejšnje zanimanje.

Med novostmi v Parku velja vsekakor izpostaviti tudi skulpturo tanka ob vhodu v Park. Gre za unikatno umetnino, ki jo je po idejni zasnovi Barbare Kogoj izdelalo podjetje Hortikultura d.o.o. iz Sežane. Skulptura je narejena iz naravnih materialov, posajena z zelenjem, ki prerašča tankovsko konstrukcijo. Topli naravni materiali in bujno zelenje predstavljajo pravo nasprotje hladnosti vojaških strojev in tako nova skulptura na nek način izraža mirovniško sporočilo Parka vojaške zgodovine.

Dokončanje operacije “Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine” in s tem odprtje novega razstavnega paviljona je predvideno v sredini septembra, v okviru letos že IX. Festivala vojaške zgodovine (https://parkvojaskezgodovine.si/dogodki/ix-festival-vojaske-zgodovine/)

1sjxhZDqPp3oWAFUkhMqNciCL6X4lMeAXQk9vr5wxA8u=w1636-h920-no

Naložba v vašo prihodnost_logo