Po rekordnem septembru spodbudno nadaljujejmo sezono

15.oktober 2018

V Parku vojaške zgodovine smo tudi letos vsakoletni sklop muzejskih dogodkov na vrhuncu jesenske sezone kronali z že tradicionalnim Pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine. Prijetno sončno dopoldne je na letošnji jesenski pohod privabilo rekordno množico skorajda 300 ljubiteljev narave in aktivnega preživljanja prostega časa, ki so se podali v objem zlato-rumenih gozdov in prostranih travnikov po sledeh bogate vojaškozgodovinske, kulturne in naravne dediščine na Pivškem.

Foto: Branko Česnik

Slabih 15 kilometrov dolga Krožna pot vojaške zgodovine je pohodnike iz Parka vojaške zgodovine najprej vodila do kaverne iz prve svetovne vojne na nekdanjem vojaškem poligonu, kjer so si ogledali prikaz tradicionalne žganjekuhe. Na hribu Primož so se sprehodili skozi skrivnostne tunele nekoč mogočne utrdbe Alpskega zidu, na Šilentabru pa so si ogledali še lokalno podružnično cerkev svetega Martina. Med pohodom je iz gozda zadišalo tudi po pravkar pečenem kostanju, mimoidoči pa so na poti naleteli celo na lokalnega junaka Martina Krpana. Po okrepčilu na turistični kmetiji Andrejevi v Narinu so udeleženci 5-urni pohod zaključili nazaj v Parku vojaške zgodovine, kjer je večina prijeten izlet sklenila še z ogledom zbirk in razstav.

Foto: Branko Česnik

Ob izteku uspešne poletne turistične sezone smo v Parku vojaške zgodovine tako tudi v jesen zakorakali s spodbudnimi obeti in pomembnimi dosežki. V septembru si je namreč muzejske zbirke in razstave ogledalo rekordnih 10.082 obiskovalcev, kar predstavlja najvišje število obiskovalcev na mesečni ravni doslej. S tem smo hkrati tudi prvič od nastanka Parka vojaške zgodovine presegli mejnik 10.000 obiskovalcev v enem mesecu. V primerjavi z enakim obdobjem lani je letošnji septembrski obisk presegel lanskega za kar 23 %.

Rekordnemu obisku je poleg vedno večjega zanimanja obiskovalcev in organiziranih skupin za ogled botroval tudi že tradicionalni Festival vojaške zgodovine. Festivalsko dogajanje je letos v Park vojaške zgodovine pritegnilo še posebej veliko množico, saj se je ob tej priložnosti v Pivki zbralo več kot 6.500 ljubiteljev vojaške zgodovine.

Foto: Simon Avsec

V letošnjem letu si je Park vojaške zgodovine tako ogledalo že več kot 40.700 obiskovalcev. Glede na veliko povpraševanje organiziranih skupin v letošnji jesensko-zimski sezoni pa bomo verjetno še pred koncem leta zabeležili 50.000 obiskovalcev in s tem dosegli še en pomemben mejnik v razvoju Parka vojaške zgodovine.

Foto: Valter Leban