Park vojaške zgodovine sodeloval na 12. Valičevem arheološkem dnevu Gorenjskega muzeja

23.december 2022

V ponedeljek, 12. decembra 2022, je v Kranju potekal že 12. tradicionalni Valičev arheološki dan, na katerega je bil kot predavatelj povabljen tudi direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič. Vsakoletni muzejski dogodek v organizaciji Gorenjskega muzeja, posvečen spominu na uveljavljenega arheologa in muzejskega kustosa Andreja Valiča (1931–2003), s serijo tematskih predavanj udeležence vsakič znova seznanja z novimi dognanji ter vsebinami na področju arheoloških raziskav in prinaša vpogled v različne vidike muzejske interpretacije arheološke, kulturne ter zgodovinske dediščine.

Mag. Janko Boštjančič je v okviru letošnjega Valičevega arheološkega dneva pripravil predavanje »Boj v zaledju strelskih jarkov: vojaški transport na soški fronti«, v katerem je zbranim predstavil dediščino transporta v prvi svetovni vojni s posebnim poudarkom na prikazu organizacije in oblik vojaškega transporta na soški fronti, od cestnega omrežja do tovorništva, žičnic ter železnic. Predavanje je zajemalo strnjen oris izsledkov obsežne študije o transportu med prvo svetovno vojno, izvedene v okviru projekta »WALKofPEACE – Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom«, pri katerem je Park sodeloval kot eden od projektnih partnerjev pod vodstvom Posoškega razvojnega centra ter Fundacije Poti miru. Kot del projektnih aktivnosti na podlagi raziskave je bila aprila letos v Parku vojaške zgodovine odprta tudi istoimenska stalna muzejska razstava o vojaškem transportu na soški fronti. Predavatelj je v okviru predavanja prikazal nepredstavljivo velik obseg transportnih projektov in aktivnosti, ki so potekale za potrebe oskrbe soške fronte med majem 1915 ter koncem oktobra 1917 na slovenskem ozemlju. Poudaril je, da objekti in ostaline transportnih aktivnosti predstavljajo dediščino vojnega dogajanja prav tako kot ostanki spopadov ob sami frontni črti. Za razumevanje prostora in pravilno obravnavo dediščine je zato treba ta največji vojaški spopad, ki se je odvil na naših tleh, nujno obravnavati celovito, vključujoč komponento transporta ter sploh vojaške logistike.

V okviru dogodka je istega dne izšel tudi zbornik Gorenjskega muzeja z naslovom 12. Valičev arheološki dan, v katerem so zajeta vsa predavanja letošnjih nastopajočih.