Park s slovesnim podpisom pogodbe formaliziral sodelovanje z Ministrstvom za notranje zadeve

2.oktober 2020

V Parku vojaške zgodovine sta danes, 2. oktobra 2020, pogodbo o sofinanciranju delovanja Parka vojaške zgodovine podpisala minister za notranje zadeve Aleš Hojs in direktor Parka Janko Boštjančič. Gre za še eno v sklopu pogodb, sklenjenih na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 23. julija 2020, ki je glede na nacionalni pomen Parka vojaške zgodovine in njegov izrazit medresorski značaj k vzpostavitvi sodelovanja s Parkom in medresorskega sofinanciranja njegovega delovanja zavezal šest pristojnih ministrstev (Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za zunanje zadeve).  

Direktor Parka je ob podpisu izpostavil dejstvo, da je razstava Pot v samostojnost, ki so jo kot osrednjo razstavo Parka vojaške zgodovine postavili pred petimi leti, dobro obiskana, da pa je vloga takratne milice v vojni za obrambo samostojnosti nekoliko zanemarjena. Izrazil je zadovoljstvo, da bodo s podpisom pogodbe zagotovljena sredstva za dopolnitev razstave kot tudi vzpostavljeno sodelovanje med Parkom vojaške zgodovine in Muzejem slovenske policije.     

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v slovesnem nagovoru ob podpisu pogodbe Parku vojaške zgodovine čestital za izjemno prizadevnost in strokovnost pri muzejski predstavitvi slovenskega osamosvajanja kot ključnega mejnika v naši nacionalni zgodovini. Pri obrambi novonastale samostojne slovenske države je bila po njegovih besedah poleg vojaških sil odločilna tudi vloga takratne slovenske milice, zato je izrazil iskreno zadovoljstvo, da bo s prejetimi sredstvi Parku ob prihajajoči 30-letnici slovenske samostojnosti omogočen dostojen muzejski prikaz tega dela v zgodbi slovenske osamosvojitve.  

Ob slovesnem podpisu pogodbe je minister Hojs skupaj z direktorico Muzeja slovenske policije Darinko Kolar Osvald in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Andrejem Juričem Parku vojaške zgodovine simbolno predal tudi glasbeni inštrument – tubo, na katero so igrali godbeniki policijskega orkestra ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991. Vodja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald je ob tej priložnosti zbranim predstavila zgodbo tega dragocenega inštrumenta, ki bo odslej kot muzejski eksponat v Parku vojaške zgodovine obiskovalce spominjal na prelomne dogodke v nacionalni zgodovini.

Vsem zaslužnim je čestitala tudi podžupanja Občine Pivka Jana Gržinič, ki je kot predstavnica lokalne skupnosti izrazila veliko zadovoljstvo  nad tem, da bo s prejetimi sredstvi omogočeno ne samo golo preživetje Parka, ampak tudi njegov nadaljnji razvoj.