Park obiskala skupina čeških vojaških inženircev

21.september 2023

Park vojaške zgodovine so danes, 21. septembra, obiskali pripadniki inženirske enote Armade Češke republike v spremstvu domačih gostiteljev iz Slovenske vojske. Skupina čeških vojaških inženircev je v okviru mednarodne vojaške pomoči v Slovenijo prispela pred desetimi dnevi in s svojim znanjem ter izkušnjami pomembno pripomogla k odpravljanju posledic škode zaradi avgustovskih poplav na najbolj prizadetih območjih. Pripadniki enote so namreč v sodelovanju s Slovensko vojsko nosili pomembno težo pri postavljanju treh montažnih mostov v Mežici, ki so po odprtju močno olajšali prometno ureditev v občini.

Ob zaključku zahtevnega inženirskega projekta je Slovenska vojska sodelujočim pripadnikom v zahvalo za njihov trud in požrtvovalnost pripravila zaključni izlet, katerega osrednji postanek je bil v Parku vojaške zgodovine. Skupina si je po sprejemu ob strokovnem vodstvu ogledala vse aktualne muzejske zbirke in razstave, pri čemer jih je kot tuje goste posebej pritegnil prikaz zgodbe slovenskega osamosvajanja v sklopu osrednje muzejske razstave »Pot v samostojnost«. Veliko navdušenja je požela tudi podmornica P-913 Zeta, ki si jo je skupina z zanimanjem ogledala tudi odznotraj.

Svoj obisk so zaključili s čestitkami Parku vojaške zgodovine za uspešno delo na področju ohranjanja in predstavljanja bogate zbirke vojaške tehnične dediščine ter korekten prikaz vojaškozgodovinskih vsebin. V Parku smo veseli in ponosni, da smo lahko gostili enoto češke vojske, ki je sodelovala pri odpravi katastrofalnih posledic poplav. Vodstvo Parka je sodelujočim pripadnikom češke vojske ob tem izrazilo iskreno zahvalo za njihov doprinos.