Park gostil zaključno slovesnost 10. tekmovanja oddelkov Slovenske vojske z mednarodno udeležbo

12.maj 2024

Od srede, 8. maja, do petka, 10. maja, je v organizaciji Logistične brigade na Notranjskem potekalo jubilejno 10. tekmovanje oddelkov Slovenske vojske z mednarodno udeležbo. Na zaključni slovesnosti v Parku vojaške zgodovine v Pivki so slovesno razglasili rezultate in podelili priznanja najboljšim oddelkom. Zmagovalni oddelek letošnjega tekmovanja je 20. pehotni polk 72. brigade Slovenske vojske.

Na dvodnevnem tekmovanju, ki je potekalo na območju med streliščema Bloška Polica in Bač, je tekmovalo 14 oddelkov, od tega sedem iz Slovenske vojske ter sedem oddelkov partnerskih držav (ZDA 2 x, HRV, MAD, MKD, ROM in SVK). Vsega skupaj je bilo v tekmovanje in njegovo izvedbo vpetih skoraj 250 ljudi.

V imenu Parka je zbranim izrazil dobrodošlico Boštjan Kurent, slovesne podelitve pa se je udeležil tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Boštjan Močnik, ki se je v svojem nagovoru zahvalil vsem sodelujočim. ”Hvala Orkestru SV, da ste v petek popoldne z nami. Jasno je treba poudariti, da je Logistična brigada tista enota sil Slovenske vojske, ki je bila v zadnjih treh letih organizator dogodka. Lani nisem bil jaz tisti, kateremu je glavni podčastnik sil Slovenske vojske poročal o pripravah in izvedbi, medtem ko letos sem. Izjava je bila, ne, da je odlično organizirano in pripravljeno, ampak je izvedeno na način do zadnjega detajla. Tako da vsem tistim, ki ste danes tu in ste prispevali k temu dogodku, in tudi tistim, ki jih v tem trenutku na tem prostoru ni, prenesite mojo pohvalo ter zahvalo. Tako se to počne,” je dejal brigadir Močnik, ki je ob zmagi 20. pehotnega polka hudomušno dejal, ”da je očitno, da Celjani niso smeli zmagati na tem tekmovanju, dokler Celjan ni postal poveljnik sil. Rojeva se ideja, ki jo prvič tudi javno povem, da bo jeseni zaživel Vranov let oz. Vranov marš v dolžini 80 kilometrov in za katerega danes vem, da bo skozi leta postal pomemben dogodek. Čestitke vsem zmagovalcem in organizatorjem za pripravo ter izvedbo,” je zaključil brigadir Močnik.

Višji štabni praporščak Danijel Kovač, glavni podčastnik SV, je svoj govor pričel z zapisom dogodka vojaka iz Zgornje Poljane daljnega leta 1915. ”Zjutraj smo pohod nadaljevali in okrog devete ure so nas zaustavili ter odredili pregled vsega, kar smo imeli s seboj. Komandant nam je sporočil, da sta dva vojaka, ki jih je poklical iz kolone, pojedla rezervni obrok hrane, ki je bil določen za porabo na fronti. Komandant je sporočil, da sta vojaka zaradi nespoštovanja navodil in porabe rezervnih obrokov hrane obsojena na smrt z ustrelitvijo na licu mesta. Določili so strelce in vojaka ustrelili. Sledilo je povelje za pokop in potem smo marš nadaljevali. Zavedajmo se, da je vojna neizprosna in kruta, kar se dokazuje tudi danes. Vojna se v svoji osnovi ni spremenila. Še vedno pomeni smrt, odtrgane ude in kri, a vendar tudi prijateljstvo, kohezivnost, vztrajnost ter skrb za sotovariša,” je dejal višji štabni praporščak Kovač, ki se je v zaključku govora zahvalil sodelujočim, organizatorju in izvajalcem. ”Hvala višjemu praporščaku Antonu Kerinu, vsem pripadnikom Logistične brigade in ostalim pripadnikom Slovenske vojske, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi tekmovanja. Hvala vsem udeležencem. To ni navadno tekmovanje. Je odraz sodelovanja med zavezniki, je odraz sodelovanja v regiji in je odraz partnerskega sodelovanja z Nacionalno gardo Kolorada. Takšno sodelovanje je odraz kompleksnega varnostnega okolja, v katerem živimo in ga brez takšnega sodelovanja ni mogoče zagotavljati mirnega in varnega. Čestitke zmagovalcem in upam, da se vidimo prihodnje leto,” je zaključil višji štabni praporščak Danijel Kovač.

Prvič doslej je zmaga odšla v 20. pehotni polk 72. brigade, medtem ko je 132. gorski polk 1. brigade, ki je naskakoval peto zaporedno zmago, tekmovanje končal na 2. mestu. Tretji so bili pripadniki 74. pehotnega polka 72. brigade. Najvišje uvrščeni tuji oddelek je bil oddelek Hrvaške vojske, ki je tekmovanje zaključil na 4. mestu. Za glasbeni del prireditve sta z nastopom poskrbela Orkester Slovenske vojske in vojakinja Ana Miljković iz 670. logističnega polka, medtem ko je kuhinja Vojašnice Petra Petriča poskrbela za prehrano ob zaključku slovesnosti.

Fotografije: VU XII. r. Rajko Petek, LOGBR