Otvoritev prenovljene razstave o partizanskih tankovskih enotah

24.april 2015

V Parku vojaške zgodovine bo danes, v petek 24.04.2015 ob 17.00 slovesno odprta prenovljena razstava o partizanskih tankovskih enotah.
Zbirka Parka je bila namreč dopolnjena z dvema novima eksponatoma, ki jih je Vojaški muzej Slovenske vojske pridobil z zamenjavo v Veliki Britaniji. Prvi je tank STUART M3A1, ameriški tank iz druge svetovne vojne, s kakršnimi je bila opremljena tudi Prva tankovska brigada in predstavlja danes najstarejši tank pri nas. Drugo oklepno vozilo pa je britanski BREN CARRIER, manjši oklepni transporter, kakršnih je bilo nekaj tudi v sestavi Prve tankovske brigade. Oba nova eksponata predstavljata pomembno pridobitev v nacionalnem merilu, saj predstavljata veliko redkost, po drugi strani pa sta tako za ljubitelje vojaške zgodovine kot za navdušence nad vojaško tehniko pravi poslastici.
V prenovljeni razstavi so dobile prostor tudi makete štirih oklepnih vozil v merilu 1:35. Gre za oklepna vozila, ki jih je danes nemogoče najti in jih zato ne bo nikoli v nacionalni tankovsko artilerijski zbirki. Prvi dve sta partizanski predelavi tanka stuart in sicer z nadomestitvijo kupole z nemškim protiletalskim (stuart flak) ali pa protitankovskim topom (stuart pak). Drugi dve pa sta britansko oklepno vozilo AEC Mk2 ter samovozna havbica M8 SCOTT.
Novo postavitev razstave dopolnjuje tudi bogata zbirka strelnega orožja, kakršno so uporabljali borci vseh treh partizanskih tankovskih enot: Tankovskega odreda Glavnega štaba, Prve tankovske brigade in Druge tankovske brigade.
Otvoritev razstave sovpada s praznovanjem 70. obletnice konca druge svetovne vojne in osvoboditve Pivke, pri kateri so imeli ravno tanki Prve tankovske brigade pomembno vlogo.

Muzejska Stuarta