Odprtje razstave Tehniškega muzeja Slovenije – Vsak milimeter šteje: geodzija na slovenskem skozi čas

19.maj 2022

Izjava Tehničnega muzeja Slovenije ob odprtju razstave:

“VSAK MILIMETER ŠTEJE, GEODEZIJA NA SLOVENSKEM SKOZI ČAS”.

V sredo, 18. maja, ob 17. uri so v Depojih državnih muzejev v Pivki odprli razstavo ”Vsak milimeter šteje: geodezija na Slovenskem skozi čas”,  ki prikazuje razvoj geodezije pri nas in pojasnjuje številne z geodezijo in kartografijo povezane pojme. Zbrane so nagovorili generalni direktor Geodetske uprave RS g. Tomaž Petek, predstavnik delovne skupine mag. Janez Slak in direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič. Razstavo je odprla ga. Vida Koporc Sedej, sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo, dogodek pa so spremljale različne demonstracije s področja geodezije. Geodeta iz delovne skupine sta predstavila dva instrumenta – distomat in klasični Zeissov teodolit na stativu, sledilo pa je tekmovanje v preprostih geodetskih izmerah.

 

Geodezija je veda, ki se ukvarja z merjenjem in predstavitvijo Zemlje in njenega površja na načrtih in kartah. Nepogrešljiva je pri tehničnih delih, kot so zakoličevanje stavb, trasiranje cest in železnic, urbanizaciji in upravljanju prostora itd.

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki je imela že od leta 1987 samostojno muzejsko predstavitev geodezije na svojih tleh, Slovenska geodetska zbirka pa je bila več kot tri desetletja na ogled obiskovalcem gradu Bogenšperk. Leta 2021 je Tehniški muzej Slovenije zbirko preselil z gradu in se pri snovanju pričujoče razstave povezal z Geodetsko upravo Republike Slovenije in Zvezo geodetov Slovenije, s katerima so pred leti zbirko postavili, k sodelovanju pa so povabili še Oddelek za geodezijo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Rezultat sodelovanja je pregledna, privlačna in poučna razstava »Vsak milimeter šteje«, ki kronološko predstavlja glavne razvojne mejnike geodezije in pojasnjuje pojme, povezane z geodezijo in kartografijo. Sprehaja se po dvestoletni zgodovini zemljiškega katastra na Slovenskem in prikazuje uporabo geodezije v praksi. V našem vsakdanu jo potrebujemo pri gradnjah, inženirstvu, izmerah, daljinskem zaznavanju, v kmetijstvu, raziskovanju in proučevanju kulturne dediščine in ne nazadnje tudi v vojski – prav ta vidik se vsebinsko povezuje s Parkom vojaške zgodovine Pivka, v katerem se nahajajo razstavni prostori. Razstava sicer vsebuje več panojev, v vitrinah je razstavljenih več kot 20 geodetskih instrumentov in drugih muzejskih predmetov, vključuje pa tudi multimedijske prikaze in 3D-interaktivno predstavitev vsebin.

V Tehniškem muzeju Slovenije pripravljajo v povezavi s prihodnjo celostno prenovo samostansko-grajskega kompleksa v Bistri tudi idejno zasnovo vsebinske prenove zbirk. V novo, sodobno postavitev bodo vključili tudi geodetsko tematiko, ki bo tako predstavljena v novem kontekstu in v prenovljenem razstavnem prostoru.