V Parku odprta gostujoča razstava »Stoletnica prvega preleta južnega Atlantika (30. marec–17. junij 1922)« 

9.april 2024

V Parku vojaške zgodovine je v soboto, 13. aprila, pestro dogajanje ob Podmorničarskem vikendu pospremilo odprtje gostujoče razstave »Stoletnica prvega preleta južnega Atlantika (30. marec–17. junij 1922)« portugalskega nacionalnega muzeja letalstva Museu do Ar. Razstava, ki jo je v okviru mednarodnega muzejskega sodelovanja lani prevedla in priredila direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič, osvetljuje zgodovinski kontekst edinstvenega letalskega dosežka dveh portugalskih letalcev, katerima je uspelo med marcem ter junijem 1922 prvič preleteti južni Atlantik. 

Uvodni panoji razstave obiskovalce seznanijo z zgodovinskimi okoliščinami obdobja po januarju 1917, ko je Portugalska vstopila v prvo svetovno vojno. Prvi poročnik Sacadura Cabral je takrat ministru za mornarico predlagal ustanovitev službe za zračni obalni nadzor z namenom odkrivanja sovražnih podmornic, ki so nezadržno napadale nacionalna pristanišča in ladje. Dne 28. septembra sta bili ustanovljeni Služba in Šola mornariškega letalstva, ki sta začeli delovati 14. decembra istega leta v doku Bom Sucesso, prvem mornariškem letalskem oporišču portugalske mornarice.   

Muzejska postavitev se v nadaljevanju ob zanimivih fotografijah in detajlni predstavitvi osredotoči na oris drznega letalskega podviga, v okviru katerega sta glavna akterja Sacadura Cabral, eden izmed prvih portugalskih vojaških pilotov, ter mornariški častnik Gago Coutinho ob več vmesnih postankih premagala zračno pot med Lizbono na Portugalskem in Riom de Janeirom v Braziliji. Med zgodovinskim poletom, ki je požel izjemno zanimanje portugalske in brazilske javnosti, sta pilota zamenjala tri letala oziroma hidroplane, pri podvigu pa je pomagala portugalska mornarica, ki je zračna plovila z ladjami prepeljala na dogovorjene destinacije. Njuna zračna avantura je skupaj trajala skoraj dva meseca in pol, v zraku pa sta prebila kar 62 ur in 26 minut ter preletela 4.527 milj.

Gostujoča razstava, ki bo v Parku na ogled predvidoma še do konca maja, tako obiskovalcem predstavlja poseben mejnik, s katerim sta se njegova osrednja protagonista zapisala v letalsko zgodovino.

Gostujoča razstava »Stoletnica prvega preleta južnega Atlantika (30. marec–17. junij 1922)« na devetih panojih oriše obdobje po januarju 1917, ko je Portugalska vstopila v prvo svetovno vojno. Prvi poročnik Sacadura Cabral je takrat ministru za mornarico predlagal ustanovitev službe za zračni obalni nadzor z namenom odkrivanja sovražnih podmornic, ki so nezadržno napadale nacionalna pristanišča in ladje. Dne 28. septembra sta bili ustanovljeni Služba in Šola mornariškega letalstva, ki sta začeli delovati 14. decembra istega leta v doku Bom Sucesso, prvem mornariškem letalskem oporišču portugalske mornarice.

Razstava predstavlja resnično zgodbo in zanimive fotografije, povezane z edinstvenim podvigom, v okviru katerega sta glavna akterja Sacadura Cabral, eden izmed prvih portugalskih vojaških pilotov, ter mornariški častnik Gago Coutinho ob več vmesnih postankih premagala zračno pot med Lizbono na Portugalskem in Riom de Janeirom v Braziliji. Med zgodovinskim poletom, ki je požel izjemno zanimanje portugalske in brazilske javnosti, sta pilota zamenjala tri letala oziroma hidroplane, pri podvigu pa je pomagala portugalska mornarica, ki je zračna plovila z ladjami prepeljala na dogovorjene destinacije. Njuna zračna avantura je skupaj trajala skoraj dva meseca in pol, v zraku pa sta prebila kar 62 ur in 26 minut ter preletela 4.527 milj.