Muzejska donacija g. Maurizia Bressana

9.april 2024

Predstavnikom Parka vojaške zgodovine je ob letošnjem obisku zaklonišča ”Kleine Berlin” v Trstu gostitelj g. Maurizio Bressano podaril štiri tankovske čelade/šlemofone. Gre za zanimive eksponate, ki so od sredine aprila v paviljonu A na ogled tudi ostalim obiskovalcem in predstavljajo zanimivo dopolnitev obstoječih predmetov v tankovsko-artilerijski zbirki Parka. Gospod Bressano je že v preteklosti Parku daroval predmete in svoje makete, za kar se mu še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Zbirko so ob zadnji donaciji dopolnili predmeti:

  • Ameriška čelada DH-132A čelado DH-132 so v ameriški vojski začeli uporabljati leta 1973, kjer je zamenjala čelado T-56-6 CVC. Balistično zaščito je izdelalo ameriško podjetje Gentex, čelada pa je opremljena še s slušalkami in mikrofonom. Zasnovana je bila za uporabo v oklepnih vozilih.
  • Britanska čelada za posadko oklepnega vozila – čelado je izdelalo podjetje Amplivox Ltd., britanska vojska pa jo je začela uporabljati leta 1973. Oblikovana je v enem kosu iz mešanice steklenih vlaken in balistične plastike ter je bila zasnovana tako, da prenese zadetek 6-milimetrske krogle s hitrostjo 130 m/s. Izdelana je bila v samo eni velikosti in je odlično pokrivala glavo in vrat. Imela je tudi vgrajene slušalke. Zbiralci ji pogosto dajejo oznako AFV-73, vendar je bolj poznana pod imenom ”čelada Dan Dare” (po podobno oblikovani čeladi, ki jo je nosil junak priljubljenega stripa iz 50. let prejšnjega stoletja), zaradi specifične oblike pa so jo poimenovali tudi ”repa”.
  • Sovjetski šlemofon – ta model šlemofona je bil uveden v Sovjetski zvezi v 60. letih, v uporabi je ostal vse do danes. Prejeti primerek je iz leta 1977.
  • Vzhodnonemški šlemofon ”Panzerhaube” – ta model šlemofona je bil uveden v Nemški demokratični republiki v 70. letih, v rabi pa je ostal vse do danes. Uporablja se v oklepnih vozilih in tankih. Prejeti primerek je iz leta 1987.