Odprta nova razstava “Zgodba našega soseda”

18.junij 2019

V Parku vojaške zgodovine v Pivki je bila v petek, 14. junija, na predvečer Poletne muzejske noči odprta razstava o Francu Želetu (1896–1971), pivškem rojaku, sicer pa mornariškem podčastniku avstro-ogrske mornarice, ki je junija 1918 preživel brodolom bojne ladje Szent István. Ta dogodek ga je močno zaznamoval za vse življenje in ima tudi v okviru razstave osrednje mesto. Tudi po koncu vojne njegovo življenje ni bilo enostavno in enolično – preizkusil se je kot podjetnik, emigriral v Brazilijo, se podal v Argentino, od tam pa na kitolovko na Južni Georgiji, kjer je v dveh letih zaslužil dovolj, da se je vrnil domov in družini omogočil dostojno življenje.

 

Direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič je v nagovoru obiskovalcem izpostavil, da gre za razburljivo življenjsko zgodbo, kakršnih pri nas ni bilo malo v burnem dvajsetem stoletju. Posebnost te zgodbe je v tem, da jo je njen akter Franc Žele skrbno popisal v obliki spominov. Le-te je njegova vnukinja Flory Banovac Žele pred desetimi leti izdala v knjižni obliki.

 

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo g. Karl Erjavec, ki je uvodoma vodstvu muzeja čestital za vpis v razvid muzejev in sploh za izjemno uspešno razvojno zgodbo, ki jo Park predstavlja v slovenskem prostoru. Poudaril je, da je Park vojaške zgodovine ena izmed največjih, najbolj obiskanih in zelo reprezentativnih muzejskih ustanov v Republiki Sloveniji, in izrazil zadovoljstvo nad zglednim sodelovanjem Parka in Slovenske vojske, tako pri zagotavljanju eksponatov kot v smislu izobraževanja njenih kadrov.

 

V zvezi z razstavo o življenju in delu Franca Želeta je minister dejal, da nas nagovarja z več sporočili: »Gotovo s tem, da je pomembno ohranjati spomin na naše prednike, naše rojake ter na njihovo pogumno soočanje z življenjem, ki je zanimivo tudi z vidika naše vojaške zgodovine, obenem pa ta dogodek prinaša tudi sporočilo o tem, da nam je Slovencem pomorstvo blizu in da smo pomorska država.«

 

Svečanosti so se poleg sorodnikov Franca Želeta ter domačinov udeležili tudi mnogi visoki gostje: podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije g. Branko Simonovič, veleposlanica Republike Madžarske v Sloveniji ga. Edit Szilágyiné Bátorfi in madžarski vojaški ataše polkovnik Jozsef Gulyas, namestnik načelnice Generalštaba Slovenske vojske g. Robert Glavaš in drugi.