Obisk predsednika Vlade Republike Češke

15.april 2015

Park vojaške zgodovine je v okviru uradnega obiska v Republiki Sloveniji včeraj obiskal Predsednik Vlade Češke republike Bohuslav Sobotka. V spremstvu zunanjega ministra Vlade RS Karla Erjavca, načelnika Generalštaba SV generalmajorja dr. Andreja Ostermana, veleposlanice Češke republike ga. Věra Zemanová v Ljubljani in drugih visokih gostov si je ogledal zbirke Parka vojaške zgodovine in odprl fotografsko razstavo treh čeških vojnih fotografov iz prve svetovne vojne.

Gre za zbirko doslej nepoznanih fotografij, ki so jih po skoraj sto letih odkrili po naključju in predstavljajo dragocen prikaz vojnega dogajanja.

Na otvoritveni slovesnosti, ki jo je z glasbenim nastopom popestril kvartet flavt orkestra SV, so spregovorili Janko Boštjančič, vodja projekta Park vojaške zgodovine, načelnik Generalštaba SV generalmajor Osterman, minister Erjavec in slavnostni govornik češki premier Sobotka.

Vsi so v govorih poudarili pomembne povezave med slovenskim in češkim narodom, ki ju je prva svetovna vojna usodno zaznamovala – tako z velikimi žrtvami na fronti, trpljenjem ljudi v zaledju, kot nenazadnje tudi z razpadom nekdanje skupne države.

Češki premier, ki ga je v Pivko spremljala precejšnja skupina čeških novinarjev, je v Parku podal tudi daljšo izjavo za češke medije. Pokazal je veliko zanimanje za razvoj Parka vojaške zgodovine, zlasti pa je bil navdušen nad podmornico, ki si jo je ogledal tudi od znotraj.