Letno srečanje podmorničarjev v PVZ

9.marec 2024

V Parku vojaške zgodovine smo tudi letos v začetku marca gostili redni letni zbor Društva za ohranjanje podmorniške tradicije Podmorničar, v okviru katerega delujejo številni nekdanji podmorničarji iz Slovenije. Člani društva skušajo s svojim delovanjem ohranjati zavest o dolgi in bogati zgodovini podmorništva ob vzhodni jadranski obali, v kateri so nemajhno vlogo igrali tudi slovenski podmorničarji. Poleg tega gre ravno članom Društva Podmorničar tudi največja zasluga za pridobitev nekdanje diverzantske podmornice P-913 Zeta, ki je v aprilu 2011 prispela v Slovenijo iz Črne gore.

Srečanja, ki se že vrsto let odvija v Parku vojaške zgodovine, se je tudi tokrat kljub slabemu vremenu udeležilo zelo veliko število članov. Poleg pregleda letnega načrta in načrtovanih ter izvedenih društvenih aktivnosti so nekdanji podmorničarji v okviru dogodka tudi že začeli z intenzivnimi pripravami na Podmorničarski vikend.

Gre za tematski vikend, s katerim v Parku vojaške zgodovine vsako leto obeležujemo obletnico prihoda podmornice P-913 Zeta. Prireditev poteka v tesnem sodelovanju z nekdanjimi podmorničarji iz Društva Podmorničar, ki ob tej priložnosti obiskovalce popeljejo v notranjost podmornice in jim razkrivajo skrivnostni svet življenja in dela pod morsko gladino. Letošnji Podmorničarski vikend bo v Parku vojaške zgodovine organiziran 13. in 14. aprila 2024. ​