Kulturne počitnice na Zelenem krasu

2.julij 2018

Super zabavne in poučne KULturne POČITNICE NA ZELENEM KRASU!

Tudi v letošnjem letu na Zelenem krasu organiziramo KULturne POČITNICE. V sodelovanju z Notranjskim muzejem Postojna, Parkom vojaške zgodovine Pivka, gradom Prem, Ekomuzejem Pivških presihajočih jezer in Notranjskim regijskim parkom smo sestavili celotedenski program za nadobudne raziskovalce naših krajev.

Program vključuje:

8 urne delavnice v vsakem muzeju
prevoz iz Postojne do lokacije z avtobusom
malico in kosilo 
nezgodno zavarovanje
Počitnice bodo potekale od 9. do 13. julija 2018, s pričetkom ob 8.00 in zaključkom ob 16.00 uri. Zbirno mesto za udeležence bo Notranjski muzej Postojna, kjer bodo otroci počakali na avtobus.

PRIJAVE IN INFORMACIJE:

do 4. 7. 2018 na e – naslov: info@notranjski-muzej.si ali pokličite na 041 313 179

Prijavnica_Kulturne_pocitnice_Zeleni_kras_2018

Program počitnic:

NOTRANJSKI REGIJSKI PARK:

Kot neustrašen mladi naravoslovec se boš preizkusil v orientaciji na zemljevidu. Sprehodili se bomo do jezera in se pripravili na terensko delo (merjenje temperature vode, vetra). Za konec našega popotovanja pa bomo lovili vodne organizme in jih poskusili določiti s pomočjo delovnih listov.

GRAD PREM:

Na Premu si bomo ogledali grad Prem, ki ima bogato zgodovino vse od njegovih prvih lastnikov Devinskih iz začetka 13. stoletja, ko je bil grad prvič omenjen. Prostori v gradu nas popeljejo v obdobje zadnjega lastnika v 30. leta 20. stoletja. Nedaleč od gradu stoji tudi ljudska šola v kateri se je rodil pesnik Dragotin Kette. Pot na Premu nas bo potem pripeljala do studencev iz katerih so ljudje v preteklosti zajemali vodo.

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE PIVKA:

Udeležence v Parku vojaške zgodovine čaka nepozabno doživetje! Otroci se bodo za nekaj ur prelevili v vojake in se pod budnim očesom neusmiljenega komandanta na vojaškem poligonu najprej preizkusili v različnih vojaških spretnostnih vajah, nato pa se bo enota podala še na vojaški pohod do Primoža, kjer bodo raziskali skrivnostne rove podzemne utrdbe.

EKOMUZEJ PIVŠKIH PRESIHAJOČIH JEZER:

Ste že kdaj zbijali kozo, brodili po jezeru, ki ga ni, stopili v jamo, ki bruha in požira vodo, začutili ostrino žlebičev in škrapelj? Počitniški dan, preživet pri nas bo priložnost za vse to: preizkusili se bomo v prostočasnih spretnostih pastirjev, se podali na jezero in pokukali v estavelo. Poiskali bomo škraplje in žlebiče ter se ob koncu preizkusili v veščini…

NOTRANJSKI MUZEJ POSTOJNA:

Ali veste kaj vse se lahko naredi iz odpadnih tulcev granat? Granate so vojaki med vojno lahko spremenili v pravo umetniško delo. Tako bomo tudi mi spoznali zaledje Prve Svetovne vojne in si izdelali vazo iz ponaredka tulca granate.