Izobraževanje pripadnikov rodovskega bataljona 1. brigade Slovenske vojske

6.marec 2023

V četrtek, 2. marca, je Park vojaške zgodovine Pivka gostil pripadnike Rodovskega bataljona 1. brigade Slovenske vojske, ki so se udeležili teoretično-praktičnega izobraževanja, vezanega na področje utrdbene dediščine na Slovenskem s poudarkom na Rupnikovi liniji in Alpskem zidu.

Sodelujoči so v sklopu teoretičnega dela najprej prisluhnili predavanju v Parku vojaške zgodovine, ki sta ga pripravila Grega Žorž z Ministrstva za kulturo in Damjan Benkovič iz Slovenske vojske, oba tudi člana Društva Rapalska meja. Po predstavitvi so se udeleženci ob sodelovanju in pomoči Kulturno-zgodovinskega društva Triglav seznanili tudi z vojaško intendantsko opremo ter primerjali oborožitev in uniforme italijanske ter jugoslovanske kraljeve vojske.

Sledil je terenski del ogleda, kjer so si udeleženci ogledali nekdanjo manjšo italijansko utrdbo v Hruševju, ki predstavlja drugo linijo zapore iz smeri centralne Slovenije proti Italiji. Kasneje so se odpravili še do Unške koliševke, ki je del italijanske prve linije Alpskega zidu.

Ogled utrdbenih sistemov je sodelujočim omogočil celovit vpogled v utrdbeno dediščino na Slovenskem. Razumevanje namena gradnje takšnih linij pa pomaga razvijati situacijsko zavedanje o geostrateški poziciji Republike Slovenije in pomembni vlogi njenih obrambnih sil pri ohranjanju nadzora nad tem strateško pomembnim območjem.